x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primarul Oprescu a luat parcările Dalli

Primarul Oprescu a luat parcările Dalli

de Monica Andrei Capatos    |    15 Iun 2009   •   00:00
Primarul Oprescu a luat parcările Dalli
Sursa foto: Grigore Popescu/Agerpres

Rezilierea contractului cu Dalli, elibe­rarea spaţiilor verzi de construcţii ilegale, 11 km de autostradă suspendată au fost câteva dintre anunţurile făcute de primarul Oprescu la un an de mandat. N-au fost omise nici speculaţiile legate de campania pentru prezidenţiale.

Prezentarea bilanţului a fost începută de primarul general, Sorin Oprescu, cu rezilierea întregului contract dintre municipalitate şi societatea Dalli Exim SA. Ştirea a mai fost dată, chiar în primele luni de mandat, dar atunci a fost vorba doar despre câteva amplasamente. De ieri, toate parcările exploatate de Dalli au intrat în administrarea Primăriei Bucu­reştiului.

"Am arătat că acest contract de exploatare a domeniului public este ilegal, încă de când am venit la Primărie. Deşi exista motivaţia juridică a anulării lui, am preferat să nu fac din asta un spec­tacol şi nici o miză pentru alţi po­tenţaţi financiar. Aşa că am creat o structură în cadrul Administraţiei Străzilor care să poată gestiona parcările Bu­cu­reş­tiu­lui. Predarea-primirea celor peste 3.300 de locuri de parcare se va face în 30 de zile de la notificare, astfel că până la data de 11 iulie toate vor fi la municipalitate", a declarat Oprescu. Contractul Primăriei Generale cu Dalli a expirat din 2005, iar actul adiţional de prelungire este lovit de nulitate absolută, întrucât a fost realizat cu încălcarea prevederilor legale în vigoare, la data semnării actului.


PING-PONG PE SPAŢIU VERDE
Salvarea parcurilor, o altă temă de lu­cru pentru primarul Capitalei. "Am dispus desfiinţarea a 240 de construcţii am­pla­sate ilegal pe domeniul public. Am re­cuperat până acum peste 35.000 mp de spaţiu verde, în timp ce alţii au pierdut sau au retrocedat zeci de hectare. Sunt într-o colaborare strânsă cu Parchetul General pentru stoparea construcţiilor care se fac neautorizat în parcurile Bu­cu­reş­tiului, pe spaţiu verde, în zone de­cla­ra­te monument istoric. Aştept rezultatele anchetelor şi oprirea construcţiilor sau demolarea celor ridicate fără au­to­ri­za­ţie", a mai spus Oprescu.

El a solicitat deja Executivului să intervină direct pentru exproprierea terenurilor retrocedate în parcuri şi trecerea lor în domeniul pu­blic, în primă fază fiind vorba despre Parcul Cir­cului şi Tineretului. "Voi ataca ho­tă­râ­rile Consiliului General, privind tre­ce­rea parcurilor Izvor şi Crângaşi şi a spa­ţiului verde de la Universitate în administrarea sectoarelor. O dată, din cauză că ho­­t­ă­râ­rea luată este ilegală şi, în al doilea rând, pentru că mă opun retro­ce­dă­rilor de te­ren pe spaţiu verde şi transformării par­cu­rilor în teren de ping-pong între marii investitori imobiliari", a precizat Oprescu.

În ceea ce priveşte reabilitarea celor 102 şcoli cu fonduri BEI, opt sunt finalizate şi două cu lucrările încheiate, dar fără sălile de sport, iar 26 sunt în lucru. A urmat capitolul investiţii în infrastructură. "În luna iulie începem diametrala Nord-Sud (Buzeşti-Berzei-Uranus), adică vor începe lucrările pe cele două tronsoane, din Piaţa Victoriei până la Polizu şi de la Ştirbei Vodă până la Vasile Pârvan. Estimăm ca lucrarea să se încheie la jumătatea anului viitor, din cauză că suntem con­di­ţi­o­naţi încă de exproprieri", a mai spus edi­lul. Cât despre deja celebra autostradă suspendată, studiul de prefezabilitate este terminat, specialiştii pe infrastructură împreună cu consultanţi externi au stabilit un traseu al au­to­stră­zii. Se fac calculele de preţ pe module. Opres­cu vrea ca în trei ani să facă măcar 11 km.


CENTRUL ISTORIC,REABILITAT PARŢIAL
Parcă este blestemat, din cele 14 străzi din Centrul Istoric ce trebuiau să fie reabilitate până în aprilie 2008, doar patru au fost gata. "Am constatat că s-au executat lucrări neprinse în contract şi se solicită milioane de euro în plus. Rezilierea contractului este posibilă oricând. Încerc însă să evit să pierd timpul cu noi proceduri de atribuire şi contestaţii", a mai spus Oprescu. Pe lângă planurile legate de spitale şi alte investiţii, Oprescu n-a ocolit nici zvonurile care se fac legate de campania pentru prezidenţiale. "Nu faceţi speculaţii ieftine pe seama mea! Nimeni nu mă va implica în certurile şi aranjamentele politice de culise. Voi rămâne fidel propriilor convingeri."

×
Subiecte în articol: observator oprescu