x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primarul oraşului Năvodari, suspendat din funcţie până la încetarea măsurii arestării preventive

Primarul oraşului Năvodari, suspendat din funcţie până la încetarea măsurii arestării preventive

de Agerpres    |    11 Sep 2014   •   13:16
Primarul oraşului Năvodari, suspendat din funcţie până la încetarea măsurii arestării preventive

Prefectul judeţului Constanţa, Radu Volcinschi, a emis joi ordinul prin care primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei, este suspendat din funcţie până la încetarea măsurii arestării preventive a acestuia.

"Actul administrativ a fost emis în baza Încheierii nr. 2514/10.09.2014 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală în dosarul penal nr. 3128/1/2014 prin care se dispune arestarea preventivă a inculpatului Matei Nicolae pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data punerii în executare a mandatului de arestare preventivă, precum şi emiterea de îndată a mandatului de arestare preventivă pe numele inculpatului Matei Nicolae", afirmă, într-un comunicat, prefectul Constanţei.

Potrivit acestuia, soluţia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost comunicată Instituţiei Prefectului-Judeţul Constanţa prin adresa înregistrată cu nr. 8893/10.09.2014.

Radu Volcinschi informează că, potrivit legislaţiei în vigoare, în astfel de situaţii atribuţiile primarului vor fi preluate de viceprimar.

"În caz de vacanţă a funcţiei de primar, precum şi în caz de suspendare din funcţie a acestuia, atribuţiile ce îi sunt conferite prin prezenta lege vor fi exercitate de drept de viceprimar sau, după caz, de unul dintre viceprimari, desemnat de consiliul local cu votul secret al majorităţii consilierilor locali în funcţie. (...) În situaţia prevăzută (...), consiliul local poate delega, prin hotărâre, din rândul membrilor săi, un consilier local care va îndeplini temporar atribuţiile viceprimarului", precizează prefectul Constanţei, adăugând că ordinul emis poate fi atacat în instanţa de contencios administrativ, în condiţiile prevăzute de lege.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis miercuri arestarea preventivă pentru 30 de zile a primarului oraşului Năvodari, Nicolae Matei, acuzat de DNA de corupţie.

Conform DNA, Nicolae Matei este acuzat de săvârşirea a trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată, o infracţiune de la abuz în serviciu sub forma tentativei de dare de mită.

"Prejudiciul total care ar fi fost cauzat în dauna Primăriei Năvodari este estimat, în acest moment, la suma de 111.475.741 lei la care se adaugă un potenţial prejudiciu de 5 milioane lei care s-ar fi putut produce ca urmare a schimbului de terenuri cu SC Dormarbib Group SRL", susţin procurorii.  

×
Subiecte în articol: Nicolae Matei navodari