x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Radu Mazăre, urmărit penal pentru trei fapte de abuz în serviciu, într-un nou dosar privind retrocedări de terenuri

Radu Mazăre, urmărit penal pentru trei fapte de abuz în serviciu, într-un nou dosar privind retrocedări de terenuri

05 Feb 2014   •   11:19
Radu Mazăre, urmărit penal pentru trei fapte de abuz în serviciu, într-un nou dosar privind retrocedări de terenuri
Sursa foto: observator.ro

Direcţia Naţională Anticorupţie anunţă că procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Radu Mazăre, primar al municipiului Constanţa, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice.

În acelaşi dosar mai sunt urmăriţi penal Ion Marica, Ramona-Daniela Dospinescu şi Constantin Racu, avocat în cadrul Baroului Constanţa, la momentul săvârşirii faptelor funcţionari în cadrul primăriei şi membri în Comisia de Aplicare a Legii nr.10/2001.

"În perioada 17 martie 2009 - 20 ianuarie 2014, suspectul Radu Mazăre nu şi-a îndeplinit obligaţia care decurgea din funcţia de primar al mun. Constanţa privind predarea a două terenuri către proprietarul lor, pe care acesta le cumpărase de la Consiliul Local Constanţa. Această omisiune a avut ca urmare plata, către persoana respectivă, a sumei de 162.687,82 lei, de la bugetul local al mun. Constanţa cu titlul de despăgubiri, cheltuieli de judecată, onorariu avocat şi cheltuieli de executare, precum şi un avantaj patrimonial unei alte persoane care foloseşte, în prezent, cele două terenuri", se arată într-un comunicat al DNA.

Procurorii susţin că, în 31 iulie 2009, Radu Mazăre, în exercitarea atribuţiilor de serviciu legate de aplicarea Legii 10/2001, care decurgeau din funcţia de primar, a emis o dispoziţie, prin care două persoane vătămate au fost expropriate în fapt şi private în mod ilegal de un bun pe care îl deţineau, suferind astfel o vătămare a intereselor legitime, respectiv o atingere adusă dreptului lor de proprietate, precum şi un prejudiciu patrimonial.

Totodată, prin acest act s-a obţinut un avantaj patrimonial necuvenit bugetului municipiului Constanţa, constând în contravaloarea bunului de care au fost private părţile vătămate.

În 25 ianuarie 2011, printr-o sentinţă civilă, Tribunalul Constanţa i-a obligat pe primar, Consiliul Local Constanţa şi Municipiul Constanţa prin Primar să înainteze propunerea de acordare a despăgubirilor către un reclamant, pentru un teren cu suprafaţa de 293,20 m.p.

"Printr-o dispoziţie emisă la 28 noiembrie 2011, suspectul Mazăre a dispus acordarea de măsuri reparatorii în echivalent acestei persoane, pentru un teren cu suprafaţă de 50 m.p.(ce făcea parte din suprafaţa de 293,20 m.p.), imposibil de restituit în natură. Aceste măsuri reparatorii au constat într-o suprafaţă de teren de 600 m.p., situat în mun. Constanţa, cartierul Palazu Mare, în valoare de 30.000 euro, producându-se astfel un prejudiciu patrimonial mun. Constanţa", au reţinut anchetatorii.

Sursa citată precizează că dispoziţiile din datele de 31 iulie 2009 şi 28 noiembrie 2011 au fost emise ca urmare a referatelor întocmite de suspecţii Racu, Dospinescu şi Marica. În aceeaşi cauză se mai efectuează urmărirea penală faţă de încă o persoană, funcţionar în cadrul Primăriei mun. Constanţa la data faptelor, căreia, până în acest moment, nu i-au fost prezentate acuzaţiile.

×
Subiecte în articol: radu mazare dna constanta