x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primarul Robu se lăfăie în SUA, iar banii primăriei dispar fără urmă

Primarul Robu se lăfăie în SUA, iar banii primăriei dispar fără urmă

de Petru Zoltan    |    17 Mar 2015   •   18:05
Primarul Robu se lăfăie în SUA, iar banii primăriei dispar fără urmă

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu se comportă ca vechii stăpâni pe propria moşie. După o serie de decizii controversate printre care amintim tăierea arborilor pe motiv că încurcă lucrările de dezvoltare ale oraşului, interzicerea persoanelor care miros urât în mijloacele de transport public, dar şi amenzile record, acum primăria Timişoara are aparent conturile goale şi refuză plătească datoriile stabilite în instanţă. În schimb, plecat în America alături de parlamentarul Ben Oni Ardelean, Nicolae Robu a ţinut un jurnal de călătorie pe o reţea de socializare unde se lăuda cu succesul misiunii.

Reîntors pe plaiurile mioritice, refuză să dea ochii cu realitatea. Primăria Timişoara trebuie să plătească unei firme suma de 3.428.892 euro, drept despăgubiri în urma unei sentinţe definitive a Tribunalului Timiş. Firma a dat în judecată municipalitatea după ce în calitate de chiriaş al ştrandului Termal a făcut o serie de investiţii cu acordul primăriei. În anul 2009, la câteva luni după ce amenajările au fost gata, Primăria Timişoara a decis să scoată toată locaţia din nou la licitaţie pentru a fi închiriată. Societatea a dat în judecată Primăria Timişoara, solicitând să-i fie plătite lucrările de refacere a ştrandului, care au durat aproape patru ani de zile. După cinci ani de procese, în aprilie 2014, Tribunalul Timiş a dat, definitiv, dreptate firmei şi a obligat Primăria Timişoara să-i plătească 3.428.892 euro. Conform legislaţiei, Primăria Timişoara a fost notificată, având la dispoziţie şase luni în care putea să plătească despăgubirile dispuse de instanţă. Pentru că administraţia locală nu a dat niciun semn, societatea a apelat la executor judecătoresc pentru executarea silită. Au fost trimise adrese privind înfiinţarea de popriri către Trezoreria Timişoara şi către toate băncile unde Primăria Timişoara are conturi şi la Trezoreria Timişoara. Surpriza executorului judecătoresc a fost că atunci când s-a dus la trezorerie a constatat că instituţia a refuzat să pună în aplicare dispoziţia sa. “Sunt rău intenţionaţi cei de la Primăria Timişoara şi cei de la trezorerie. Lucrează pe o mână. Sunt ca papucul cu tocul. După ce ne-au ţinut în proces din 2009, acum refuză să se supună unei sentinţe definitive. Este abuziv ce fac acum. O să-i fac plângere penală şefului de la trezorerie pentru abuz în serviciu şi vom solicita, de asemenea, demisia acestuia şi daune morale. Vom acţiona în instanţă pentru validarea popririi cu concursul forului judiciar”, a declarat Luiza Brăbece, jurista firmei. Următorul pas al păgubiţilor va fi să pună sechestru asigurator pe bunurile Primăriei Timişoara până la acoperirea valorii despăgubirilor. Primarul Nicolae Robu s-a declarat resemnat, declarând că “nu ne putem opune deciziei instanţei”, mai ales că aceasta este definitivă. Primarul a mai spus că va cere o eşalonare a datoriei, pentru că “nu avem de unde să scoatem pe loc 3,4 milioane de euro”, fără a se întreba de ce primăria nu are aceşti bani în conturile sale.

Dispariţia banilor
Un al doilea caz, fără precedent, se referă la dispariţia a 800 de mii de euro, garanţie a unei lucrări de reabilitare a bulevardului Liviu Rebreanu, finalizată în luna august a anului 2008, de firma Confort, a controversatului om de afaceri Georgică Cornu. Asta în condiţiile în care Cornu a gajat inclusiv proprietăţile personale iar firmele din grupul său sunt fie în faliment, fie în insolvenţă. Valoarea contractului s-a ridicat la suma de 16,1 milioane de euro, iar garanţia va expira în luna mai a acestui an. Cei 5% aferenţi garanţiei lucrării nu se mai află în conturile primăriei. Primarul Nicolae Robu a declarat că “nu cunosc aceste aspecte. Ele s-au întâmplat în legislatura anterioară şi probabil că va trebui să se ancheteze, pentru că organele care se ocupă de această situaţie trebuie să intervină. Cine e vinovat trebuie să plătească pentru vinovăţia sa, daca se descoperă”.

×