x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primăvară capricioasă

Primăvară capricioasă

de Anca Ardeleanu    |    01 Mar 2008   •   00:00
Primăvară capricioasă

PROGNOZA MARTIE – MAI ● Călduri, dar şi ninsori
În sudul ţării, în luna martie temperaturile maxime pot să atingă 25 de grade Celsius, dar este posibil să mai fie şi ninsori. Prima parte a lunii aprilie va aduce precipitaţii sub formăde lapoviţă. Ultima decadă a lui mai va fi una bogată în averse, dar se vor înregistra şi 30 de grade Celsius.


Conform prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), regimul termic mediu în primăvara 2008 va fi în general normal, exceptând regiuni din estul ţării unde se va situa peste valorile obişnuite. Cantităţile de precipitaţii  se vor încadra în limitele normale. Vor mai fi posibile ninsori în luna martie şi trecător în prima parte a lunii aprilie, iar în nordul şi în centrul ţării brume şi îngheţ la sol.


MARTIE. Temperaturile medii lunare vor fi apropiate de valorile normale, exceptând sud-estul ţării, unde vor fi mai mari decât în mod obişnuit. Temperaturile maxime normale ale lunii sunt cuprinse între 6°C şi 16°C, iar cele minime între –5°C şi 4°C. În zilele cele mai calde, temperaturile maxime pot depăşi 25°C în sud. În cele mai reci nopţi sunt posibile valori care pot să scadă sub –10°C în depresiunile din centru şi nord. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general normale, iar local pot depăşi valorile obişnuite. În cursul lunii  vor mai fi posibile ninsori. În regiunile nordice şi centrale vor fi condiţii de brumă şi îngheţ la sol.   


APRILIE. Temperaturile maxime obişnuite ale lunii sunt cuprinse între 11°C şi 21°C, iar cele minime între –1°C şi 9°C. În intervalele calde din cursul lunii, temperaturile maxime pot depăşi  25°C în sud. În nopţile cele mai reci, temperaturile minime pot coborî sub –5°C în depresiunile din nordul şi centrul ţării. Cantităţile de precipitaţii pot depăşi valorile normale local în sudul şi în vestul teritoriului, iar în rest se vor încadra în limitele obişnuite. Trecător, în prima parte a lunii, mai sunt posibile transformări ale ploilor în lapoviţă în nordul şi în centrul ţării şi producerea de brume.


MAI. Temperaturile medii lunare vor fi apropiate de valorile normale. Valorile maxime normale ale lunii sunt cuprinse între 15°C şi 25°C, iar temperaturile minime  sunt cuprinse între 4°C şi 14°C. Cele mai mari valori de temperatură pot depăşi 30°C în sudul ţării, iar cele mai scăzute valori termice se pot apropia de limita de îngheţ în zonele depresionare din nordul şi centrul ţării. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general normale. Instabilitatea atmosferică, mai ales din ultima decadă, se va manifesta prin averse de ploaie, însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, şi izolat de grindină.  



×
Subiecte în articol: observator temperaturile ţării normale lunii