x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primele manevre militare ale NATO într-o zonă sensibilă din regiunea baltică

Primele manevre militare ale NATO într-o zonă sensibilă din regiunea baltică

19 Iun 2017   •   21:40
Primele manevre militare ale NATO într-o zonă sensibilă din regiunea baltică
Sursa foto: Foto: pixabay

 Membri ai NATO au organizat primul lor exerciţiu militar axat pe apărarea pasajului zis de la Suwalki (nord-estul Poloniei), considerat ca un punct critic pentru securitatea aliaţilor baltici, în contextul tensiunilor cu Moscova, au informat luni responsabili ai acestor manevre, scrie AFP. 

Această zonă situată la frontiera polono-lituaniană se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 600 de kilometri pătraţi între enclava rusă puternic militarizată Kaliningrad şi Belarus, un aliat apropiat al Kremlinului. 

Potrivit specialiştilor, ar putea fi un călcâi al lui Ahile pe flancul răsăritean al NATO, eventuala sa ocupare izolând cele trei ţări baltice, Estonia, Letonia şi Lituania, membre ale Alianţei Nord-Atlantice. 

În repetate rânduri, Moscova a avertizat că acumularea de forţe ale NATO în regiune, la graniţa rusă, ar încălca echilibrul de forţe. 

Preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a subliniat pentru AFP că exerciţiul, care a constat în transferul de forţe aliate din Polonia - prin pasajul de la Suwalki - către ţara sa, reprezintă "un mesaj puternic al capacităţii şi angajamentului NATO de a asigura securitatea regiunii". 

Purtătorul de cuvânt al manevrelor multinaţionale, căpitanul american Jason Koontz, a precizat că "exerciţiul de la Suwalki a implicat peste 1.500 de militari americani, polonezi, britanici şi lituanieni". 

Manevrele de la Suwalki fac parte din exerciţiile anuale "Saber Strike" desfăşurate de Statele Unite în Polonia şi ţările baltice. În acest an, 11.300 de soldaţi din 20 de ţări ale NATO participă la exerciţiile respective, între 28 mai şi 24 iunie. 

Ministrul lituanian al apărării, Raimundas Karoblis, a avertizat recent că aceste exerciţii ar putea servi ca pretext pentru acumularea agresivă de forţe ruse pe flancul răsăritean al NATO. 

Secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, şi preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, urmează să efectueze marţi o vizită la Rukla (centru Lituaniei) unde sunt cantonaţi soldaţi ai Alianţei care participă la exerciţiul numit Iron Wolf. 

La rândul său, Beijingul a anunţat luni că forţe navale ruse şi cele chineze vor desfăşura manevre comune în Marea Baltică la finalul lunii iulie. 

Un distrugător chinez însoţit de alte două nave se îndreaptă deja spre regiunea baltică pentru aceste manevre navale. 

Exerciţiile din acest an vizează 'consolidarea şi avansarea parteneriatului strategic global de coordonare între Rusia şi China şi aprofundarea prieteniei şi cooperării concrete între cele două armate', potrivit agenţiei Xinhua. 

Rusia şi China organizează alternativ aceste exerciţii anuale începând din 2012. În trecut, exerciţiile navale ruso-chineze s-au desfăşurat şi în alte zone sensibile, cum a fost cazul anul trecut în Marea Chinei de Sud, o regiune revendicată de Beijing şi de alte ţări riverane.

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: manevre militare nato