x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PRIMER: România trebuie să dețină fabrică de vaccinuri

PRIMER: România trebuie să dețină fabrică de vaccinuri

30 Ian 2019   •   10:34
PRIMER: România trebuie să dețină fabrică de vaccinuri

După ce a închis Institutul Cantacuzino, România trebuia să investească urgent într-un sit de producţie de vaccinuri pe teritoriul său, spun reprezentanţii Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER). Dependenţa de vaccinurile importate, care sunt insuficiente, este periculoasă pentru pacienţii români.

„România se confruntă în fiecare an cu un rulaj insuficient de vaccinuri indiferent de categoria de imunizare pentru care sunt necesare, dar în special de vaccin antigripal şi pentavalent. Chiar dacă autorităţile iau măsuri din timp pentru achiziţionarea de vaccinuri, cantităţile procurate prin licitaţie devin insuficiente în situaţia în care există o cerere suplimentară din partea populaţiei, chiar şi contra cost”, a declarat directorul PRIMER, Dragoş Damian.

Potrivit producătorilor de medicamente, ţările din estul Europei (Ungaria, Bulgaria, Ucraina şi Serbia) au luat deja măsuri pentru a evita crizele de produse imunologice, alegând să le producă în ţările lor, pentru „a se feri” astfel de problemele cu aprovizionarea. O astfel de investiţie poate asigura independenţa României de vaccinul de import şi poate, de asemenea, să transforme ţara noastră într-un exportator net de produse imunologice, este de părere Damian.

×