x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primul centru de cartier pentru adolescenţi, deschis de UNICEF

Primul centru de cartier pentru adolescenţi, deschis de UNICEF

de Luciana Grosu    |    24 Iul 2015   •   13:33

Un studiu desfășurat de UNICEF și Fundația Romanian Angel Appeal a concluzionat că adolescenții români au nevoie de mai multe oportunități de petrecere a timpului liber. În alte țări, există deja centre comunitare de cartier unde tinerii pot socializa, învăța lucruri noi și crea împreună. Primul asemenea centru din România a fost deschis de UNICEF în Capitală.

Clădirea Centrului de Resurse pentru Adolescenți al UNICEF, pusă la dispoziție de Primăria sectorului 4, este nouă, răcoroasă și spațioasă. Activitățile oferite includ ateliere creative, ore de autocunoaștere și consiliere psihologică individuală. Atmosfera e relaxată și prietenoasă: cei câțiva tinerii prezenți la atelierul de exprimarea emoțiilor vorbesc liber, fără teama de părinți sau de profesori. ONG-urile partenere speră ca Ministerul Tineretului să decidă continuarea proiectului la finalul celor trei ani de finanțare UNICEF. Deocamdată, centrul funcționează sub capacitate, dar, odată cu redeschiderea școlilor, mai mulți adolescenți ar putea deveni interesați de orele de terapie și dezvoltare personală gratuite.

Adolescenții vulnerabili, încă invizibili
Centrul de Resurse pentru Adolescenți se adresează tuturor tinerilor cu vârsta cuprinsă între 10 și 18 ani care locuiesc în sectorul 4. Părinții trebuie să-și dea consimțământul înainte ca minorii să poată beneficia de serviciile gratuite oferite de psihologi.
Deocamdată, echipa de proiect nu are o strategie activă pentru a găsi adolescenți la risc de excludere socială. La centrul de pe Șoseaua Berceni vin constant numai trei tineri care se află în plasament. Centrul ar trebui să ofere sprijin emoțional adolescenților vulnerabili. Terapeuți spun, însă, că se simt pregătiți să facă față și tinerilor cu probleme de abuz de substanțe.
 

×