x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primul vin românesc în Topul Robert Parker. Domeniul Coroanei Segarcea, medalii de aur la concursuri de top

Primul vin românesc în Topul Robert Parker. Domeniul Coroanei Segarcea, medalii de aur la concursuri de top

03 Feb 2013   •   17:48
Primul vin românesc în Topul Robert Parker. Domeniul Coroanei Segarcea, medalii de aur la concursuri de top
Sursa foto: Garik_Klimov/Getty Images/iStockphoto

Recent, Domeniul Coroanei Segarcea a trimis în Statele Unite, la Robert Parker, spre degustare şi evaluare vinurile din colecţia Minima Moralia, Principesa Margareta şi Blue Train.

În România, puţin ştiu că Robert Parker este, la nivel mondial, cea mai ascultată voce din domeniul vinurilor, un fel de rege al degustătorilor şi evaluatorilor, un “avocat al vinurilor”, ale cărui recenzii sunt luate drept reper de specialişti şi buyeri din SUA şi din toată lumea. El este un barometru al lumii vinurilor, iar opiniile sale asupra calităţii vinurilor sunt ascultate şi respectate la nivel mondial.

Pentru a ne face o idee despre importanţa sa, merită să precizăm că el a fost descris în Financial Times drept “the world’s most prized palate” (“cel mai valoros degustător din lume”), iar în The Wall Street Journal a fost catalogat ca  fiind “the world’s most powerful wine critic” (“cel mai puternic critic de vin la nivel mondial”).

Robert Parker a creat un sistem de punctare a vinurilor pe o scara de la 1 la 100, pe care îl aplică vinurilor pe care le degustă (de ordinul a câteva mii de vinuri pe lună).

Zilele trecute, echipa de la Domeniul Coroanei a primit punctajele pe care Robert Parker le-a acordat primei serii de vinuri degustate de la Domeniul Coroanei. Iată punctajele lui Robert Praker:

Principesa Margareta roşu – 90 puncte;
Principesa Margareta alb – 89 puncte;
Minima Moralia Respect – 89 puncte;
Minima Moralia Onoare – 88 puncte;
Minima Moralia Sinceritate – 88 puncte;
Minima Moralia Dăruire – 88 puncte;
Minima Moralia Recunoştinţă – 88 puncte;
Blue Train Tamaioasa Romaneasca – 87 puncte.

Acest nivel de punctaje corespunde medaliilor de aur, iar comentariile sale despre cramă şi vinuri sunt mai mult decât edificatoare cu privire la calitatea acestora.

În acelaşi timp, un importator din Florida, care a vizitat la Segarcea şi crama Domeniul Coroanei, a transmis şi rezultatele unui concurs de vinuri care s-a desfăşurat în Miami la finalul săptămânii trecute şi la care au concurat, într-o degustare în orb, peste 200 de vinuri din SUA, dar şi din Europa (Franţa, Germania, Italia etc.). Juriul acestui concurs numit “Best in Glass” este constituit din somelieri de top care operează în restaurantele din Florida. La acest concurs, vinul Speranţa din colecţia Minima Moralia a obţinut cea mai înaltă distincţie – TOP HONORS, iar celelalte vinuri înscrise, tot din colecţia Minima Moralia, au obţinut mai multe medalii de aur.

Concursul de la Miami este asociat unui festival de vinuri şi gastronomie care se va desfăşura în aprilie în Miami, şi unde vor fi expuse într-o selecţie de restaurante de top vinurile câştigătoare.

Drept urmare, importatorul ne-a comunicat că deja a primit solicitări din partea unor restaurante pentru plasarea vinurilor medaliate în listele lor şi este în curs de a clarifica detaliile acestor distribuiri. De asemenea, organizatorii festivalului din aprilie au solicitat prezenţa vinurilor de la Domeniul Coroanei, dar şi a producătorului la celebrul festival.

Juriul de la Miami a fost constituit din somelieri celebri din South Florida, de la Ritz Carlton, St. Regis şi de la multe restaurante de TOP.
Câţiva dintre membrii juriului deţin certificări de Masters of the Wine. Au fost evaluate vinuri din Spania, Italia, California, Oregon, Franţa, Germania şi câteva alte regiuni (au fost peste 200 de vinuri înscrise).

×
Subiecte în articol: premii vin topuri domenii segarcea