x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prinţul Charles face apel la mobilizare împotriva poluării oceanelor

Prinţul Charles face apel la mobilizare împotriva poluării oceanelor

05 Oct 2017   •   18:36
Prinţul Charles face apel la mobilizare împotriva poluării oceanelor

 Prinţul Charles a declarat joi că sunt necesare "acţiuni decisive" pentru a asigura supravieţuirea oceanelor, în special împotriva poluării cu plastic, în cadrul unei Conferinţe internaţionale privind guvernanţa oceanelor organizată de Uniunea Europeană la Malta, relatează AFP. 

"Suntem foarte aproape să ajungem în punctul în care, indiferent ce peşte de mare mâncăm, acesta va conţine plastic", a declarat moştenitorul tronului britanic în faţa responsabililor politici şi protagoniştilor din acest domeniu. Circa 8 milioane de tone de plastic ajung în ocean în fiecare an, a reamintit prinţul de Wales, potrivit căruia soluţia depinde de implementarea economiei circulare ce permite limitarea risipei şi a poluării. 

"Confruntaţi cu astfel de efecte dăunătoare (...) este crucial să realizăm tranziţia către economia circulară", a subliniat el, explicând că acest lucru ar permite ca "plasticul şi multe alte substanţe să fie recuperate, reciclate şi reutilizate, în loc să fie fabricate, utilizate şi apoi aruncate". 

Mare apărător al cauzelor de mediu, prinţul Charles a vorbit la numeroase evenimente de acest tip, precum conferinţa de la Paris privind combaterea schimbării climatice de la Paris, din 2015. Mare susţinător al unui mod de viaţă sustenabil, Charles a instalat panouri solare pe două din proprietăţile sale, iar autoturismul său Aston Martin foloseşte bioetanolul drept carburant. 

În cadrul discursului său de joi, prinţul Charles a subliniat "ferocitatea fără precedent a recentelor uragane devastatoare", catastrofe care trebuie să fie "avertismentul necesar pentru a ne alinia şi a ataca uriaşele ameninţări legate de schimbările climatice şi încălzirea oceanelor". Ignorarea acestor ameninţări ar însemna "că nu ne mai putem considera membri ai unei civilizaţii raţionale şi rezonabile", a avertizat el. 

UE, care organizează a 4-a ediţie a acestei conferinţe privind oceanele, a anunţat cu acest prilej 36 de acţiuni concrete pentru oceane sigure, protejate, curate şi gestionate în mod sustenabil. Aceste angajamente se cifrează la 550 milioane de euro, a precizat Comisia într-un comunicat. 

Este vorba, de exemplu, de lupta împotriva pirateriei în sud-estul Africii şi în Oceanul Indian, de măsuri pentru reducerea deşeurilor din plastic, sau de un program de supraveghere a mediului marin prin satelit. În ceea ce priveşte plasticul, UE s-a angajat ca până la sfârşitul anului să nu mai folosească pahare din plastic de unică folosinţă la distribuitoarele automate din "toate clădirile şi la reuniunile sale". 

Doar finanţarea cercetării marine şi maritime reprezintă în total 250 de milioane de euro.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: printul charles poluare plastic oaceane