x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Probe ADN eronate şi incomplete în cazul Ciorogârla

Probe ADN eronate şi incomplete în cazul Ciorogârla

de Mara Raducanu    |    20 Mai 2012   •   16:21
Probe ADN eronate şi incomplete în cazul Ciorogârla

Lovitura de teatru in cazul Ciorogarla! Dupa ce in 2009 Codrut Olaru, procurorul-sef al DIICOT, spunea, referitor la acest caz, ca exista probe ADN clare despre cei implicati in furtul de la Ciorogarla, iata ca Jurnalul National a intrat in posesia raporului final de expertiza ­ Examen ADN ­ facut de INML la solicitarea Tribunalul Bucuresti, Sectia I Penala, raport ce sustine contrariul.

"Ancheta a durat mai multe luni de zile si despre sase suspecti avem probe ADN care arata foarte clar ca au fost implicati in furtul de la Ciorogarla. Trei dintre cei cincisprezece au fost retinuti si in alte cauze", sustinea atunci Codrut Olaru. "In ceea ce il priveste pe Eugen Preda exista probe ADN care il inculpa in mod clar ca a fost la Ciorogarla. Cei sase inculpati care au fost retinuti pentru infractiunea de furt sunt acuzati de probele ADN", mai spunea procurorul DIICOT.

Surpriza, insa! Conform Raportului Final de expertiza al INML, facut la solicitarea Tribunalului Bucuresti, profilele genetice de referinta determinate pentru Scarlat Marian, Preda Eugen si Marius Costea, inculpati in acest caz, sunt eronate sau/si incomplete, prezentand necorespondente. "Trei din cele sapte profile ADN de referinta raportate pentru inculpati de catre IC-IGPR prezinta necorespondente, insa pentru inculpatii Scarlat Marian si Preda Eugen aceste necorespondente sunt majore si de natura a vicia grav concluziile expertizelor genetice. Pentru inculpatul Preda Eugen s-au formulat concluzii folosindu-se un profil ADN incomplet, si eronat in acelasi timp, din categoria celor cu mare risc de raportare a unor coincidente intamplatoare si care incalca prevederile legislatiei nationale.

O succinta trecere in revista a rezultatelor IGPR utilizand profilele ADN de referinta stabilite de INML pentru inculpatii Scarlat Marian si Preda Eugen indica faptul ca acestia nu sunt contribuitori ai urmelor de pe corpurile delicte analizate. Din acest motiv, opiniem ca toate concluziile rapoartelor de expertiza genetica a IGPR care ii vizeaza pe cei doi inculpati ar fi recomandabil a fi revizuite chiar de expertii IGPR sau de un grup independent de experti", se arata in raportul de expertiza medico-legala, Examen ADN ­ completare solicitat. Procurorii DIICOT au dispus, in iunie 2010, trimiterea in judecata a fratilor Eugen si Adrian Preda, impreuna cu alte 15 persoane pentru furtul in 2009 a 62 de arme de foc din depozitul UM 01916 Ciorogarla, dar si pentru traficarea a 124 de kg de heroina.

● Cititi aici raportul final al expertizei medico - legale - Examen ADN - facut de INML la solicitarea Tribunalul Bucuresti

×
Subiecte în articol: observator