x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proces - Tiriac castiga la Paris

Proces - Tiriac castiga la Paris

de Dan Constantin    |    02 Noi 2006   •   00:00
Proces - Tiriac castiga la Paris

Ion Tiriac a castigat procesul de calomnie intentat saptamanalului francez Le Point in urma publicarii in editia acestuia de la 19 mai 2005 a unui articol referitor la EADS - "Romania: imprudentul contract german", articol considerat de instanta defaimator.

Tribunalul de mare instanta de la Paris l-a condamnat pe Franz-Oliver Giesbert, directorul saptamanalului Le Point, gasit vinovat de defaimare publica fata de o persoana particulara. Acesta a fost obligat sa-i plateasca lui Ion Tiriac o amenda delictuala cu titlu simbolic si sa acopere cheltuielile de judecata. Impotriva ziarului Le Point, tribunalul francez a dispus publicarea comunicatului privitor la condamnare, obligatie indeplinita de publicatia respectiva la data de 20 iulie 2006. De asemenea, instanta a statutat ca Le Point sa publice in luna urmatoare datei la care hotararea a devenit definitiva precizarea: "Saptamanalul Le Point, condamnat". Partii romane i s-a comunicat ramanerea definitiva a solutiei la data de 3 octombrie 2006.

POLITIC. Este finalul unei campanii lungi si bine orchestrate de calomnie in care a fost prezentat contractul EADS, folosit ca o arma politica in campania electorala din 2004. Sa ne reamintim ca acest contract care viza securizarea frontierelor a fost incheiat in perioada guvernarii Nastase, iar adversarii politici au contestat, daca nu contractul in ansamblu, ci modul in care au fost implicate firme si persoane publice din Romania acuzate deschis ca si-au insusit bani publici sub forma unor comisioane sau ca parti ale contractului erau suprafinantate.

ANTICORUPTIE. Dupa ce Alianta Dreptate si Adevar a castigat alegerile, iar Traian Basescu s-a instalat la Cotroceni, vocile critice au continuat sa acuze vechea putere, dar contractul nu a fost reziliat. Deoarece firma EADS este un mare concern european aflat in centrul atentiei, presa straina a preluat punctele de vedere ale politicienilor romani si articolele respective au "ilustrat" lupta anticoruptie declansata de regimul nou instalat la Bucuresti. In acest cadru a aparut la 19 mai 2005 in revista Le Point articolul intitulat "Cand Forgeard aprinde focul", in care un pasaj a devenit obiect in instanta.

"Dar afacerea se precipita. EADS, care ar fi primit 200 de milioane de euro cu ocazia semnarii, refuza sa-i restituie. Cel putin in totalitate. Grupul franco-german doreste sa deduca 40 de milioane de euro pentru cheltuieli, din care 20 de milioane de euro reprezentand comisioane platite unor comercianti intermediari romani. La Bucuresti, presa vorbeste deschis de coruptie. Douazeci de milioane de euro platite din nou, dupa semnarea contractului, ar fi fost percepute de Ion Tiriac, fost campion de tenis, devenit om de afaceri si reprezentant in Romania al mai multor industriasi germani, printre care Siemens, partener al lui EADS in aceasta afacere. In fine, banii ar fi servit la finantarea campaniei lui Adrian Nastase. De altfel, noul prim-ministru a concediat doi ofiteri de politie, servitori fideli ai lui Nastase."

TRIBUNAL. Directorul de la Le Point, Franz-Olivier Giesberg, a fost gasit vinovat de instanta

PROCES. Ion Tiriac simtindu-se lezat de afirmatiile saptamanalului francez a deschis actiunea in justitie pentru ca aceasta sa stabileasca modul in care trebuie sa i se repare onoarea. La vremea respectiva, fostul mare sportiv, ajuns un prosper om de afaceri, nu a insistat in privinta despagubirilor materiale. De altfel, instanta din Paris in motivarea solutiei a explicat daunele morale pe care le-a suferit Tiriac ca urmare a articolului incriminat. Pe parcursul procesului, ziaristii de la Le Point au aratat ca ei au preluat informatiile spicuite din presa romana si nu au procedat la investigatii personale in vederea verificarii exactitatii faptelor de coruptie presupuse. Tribunalul a spus ca "in mod contestabil, jurnalistii nu si-au indeplinit datoria lor de obiectivitate". In plus, ei nu au solicitat nici punctele de vedere ale celui pus in discutie. Tribunalul l-a gasit vinovat de defaimare publica fata de o persoana particulara pe directorul publicatiei Franz Olivier Giesbert si l-a condamnat la o amenda delictuala. Giesbert a fost condamnat si la plata in favoarea lui Ion Tiriac a unui euro ca daune interese si ca daune interese la plata sumei de 2.000 de euro. Asa se pune punct unei afaceri in care a curs multa cerneala si s-au spus multe neadevaruri. Contractul EADS este considerat acum o afacere curata, benefica pentru statul roman si care a cantarit substantial la admiterea Romaniei in UE. Tainul cu minciuni a adus insa multe voturi in 2004.
×
Subiecte în articol: observator tiriac point