x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Procuratura Generală a Ungariei cere suspendarea deciziei definitive în cazul handbalistului Marian Cozma!

Procuratura Generală a Ungariei cere suspendarea deciziei definitive în cazul handbalistului Marian Cozma!

de Istvan Deak    |    03 Iul 2012   •   10:44
Procuratura Generală a Ungariei cere suspendarea deciziei definitive în cazul handbalistului Marian Cozma!

Procuratura Generala a Ungariei a inaintat ieri Curtii Supreme de Justitie o cerere de reexaminare a sentintei definitive in cazul uciderii handbalistului roman Marian Cozma. Conform comunicatului Procuraturii Generale, solicitarea este bazata pe faptul ca motivarea deciziei definitive a Curtii de Apel Gyor contine numeroase contradictii fata de rechizitoriul intocmit de procurori si acceptat de Judecatoria din Veszprem.

Procuratura General` a initiat totodata anularea hotararii instantei din Gyor, lucru care face posibila reexaminarea in cadrul unei proceduri repetate a dispozitiilor de drept penal ale sentintei respective. 'Din punctul de vedere al raspunderii penale, este neclar conform caror fapte isi motiveaza Curtea de Apel Gyor dictarea acestor sentinte. Solicitam suspendarea deciziei definitive si trimiterea dosarului catre o instanta inferioara. Solicitam in acelasi timp ca principalii trei inculpati (n.r - Nemeth Gyozo, Raffael Sandor si Ivan Sztojka) sa ramana in arest preventiv', se arata in comunicatul Procuraturii Generale.

Ucigasii lui Cozma, in libertate?

Expertul ungar in probleme judiciare, Banati Janos, a comentat pentru cotidianul Nepszava sansele de reusita a demersului initiat de Procuratur`. 'Rar se solutioneaza cu succes o cerere care se bazeaza pe o eroare de motivare a sentintei, cum se intampla in cazul cererii depuse de Procuratura General` la Curtea Suprema de Justitie. O astfel de initiativa venita de la Procuratura General` are totusi sanse mai mari de reusita decat una inaintata de avocatii apararii. Din punctul de vedere al experientelor din anii trecuti, Curtea Suprema va analiza cazul abia in toamna, cand ar putea veni si o decizie. Insa avand in vedere pensionarile fortate ale judecatorilor de la Curtea Suprema de Justitie, este impredictibila perioada in care vom avea un raspuns de la forul suprem. Cat despre solicitarea ca in cazul suspendarii sentintei definitive inculpatii sa ramana in arest preventiv, aceasta masura nu are un cadru legal', a spus avocatul Banati Janos.

Istoric

La sfarsitul lui aprilie, Curtea de Apel din Gyor a decis reducerea pedepselor ucigasilor lui Cozma, Sandor Raffael si Gyozo Nemeth, de la inchisoare pe viata la inchisoare pe 18 ani pentru fiecare. Unui al treilea inculpat, Ivan Sztojka, care initial fusese condamnat la 20 de ani de inchisoare, pedeapsa i-a fost redusa la opt ani de inchisoare. La finalul lunii mai, Tribunalul Veszprem a anuntat decizia in procesul de ultraj. La pedepsele principalilor trei inculpati s-au adaugat ani in plus de inchisoare. Astfel, pedeapsa totala pentru Raffael Sandor este de 21,5 ani, pentru Nemeth Gyozo de 21 de ani si pentru Ivan Sztojka de 10 ani.

Handbalistul roman al echipei MKB Veszprem, Marian Cozma, a fost injunghiat mortal la 8 februarie 2009, la clubul Patriota, din orasul Veszprem, in altercatie fiind implicati alti doi coechipieri, Zarko Sesum si Ivan Pesici, grav raniti si ei. Handbalistul roman in varsta de 26 de ani a fost injunghiat in inima, fiind singurul dintre cei trei care si-a pierdut viata. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×
Subiecte în articol: Ungaria handbal justitie asasinat marian cozma