x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Procuratura Gheorgheni anchetează comemorarea scriitorului Wass Albert

Procuratura Gheorgheni anchetează comemorarea scriitorului Wass Albert

de Istvan Deak    |    23 Ian 2013   •   18:23
Procuratura Gheorgheni anchetează comemorarea scriitorului Wass Albert

După un an 2012 plin cu mitinguri pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, tentative de reînhumare a rămăşiţelor pământeşti ale scriitorului Nyiro Jozsef, imixtiuni ale Guvernului de la Budapesta în politica internă din România, ignorate de Procuratura Română, iată că anul 2013 începe cu o anchetă.

Autosesizare
Procurorii din Gheorgheni s-au autosesizat în cazul comemorării scriitorului Wass Albert, considerat criminal de război de justiţia din România. La 8 ianuarie, aproximativ 40 de persoane au omagiat 105 ani de la naşterea scriitorului în sala Karancsi Sandor a Casei de Cultură din Gheorgheni. “Seara memorială Wass Albert” a fost organizată de Centrul Cultural din Gheorgheni, Asociaţia Rakoczi şi Fundaţia Etnografică din localitate. În cadrul evenimentului a fost proiectat un film memorial realizat de postul ungar de televiziune Duna TV şi s-au citit câteva dintre operele scriitorului.

Invitaţi să dea declaraţii
După doar câteva zile, participanţii la eveniment erau invitaţi unul câte unul să dea declaraţii despre ce s-a întâmplat în cadrul comemorării, iar organizatorii erau vizitaţi chiar la locul de muncă. “Reprezentanţii poliţiei au venit la mine acasă şi m-au întrebat cine a venit cu ideea comemorării lui Wass Albert şi cine a organizat evenimentul. Le-am spus că, în calitate de supraveghetor cultural al oraşului, am considerat că trebuie să comemorăm marii scriitori, măcar atunci când se împlineşte o cifră rotundă de la moartea sau naşterea lor. Eram conştientă că statul român îl consideră criminal de război pe Wass Albert, însă noi ne-am adus aminte de scriitor. M-au întrebat dacă s-au făcut remarci împotriva statului român şi împotriva românilor în general, sau despre alipirea Transilvaniei. Le-am spus că nu s-a vorbit despre asta. Nici prin cap nu mi-a trecut că e interzis să îl comemorezi pe Wass. Ani de zile am lucrat la bibliotecă şi am distribuit cărţile lui, fără ca cineva să îmi spună că e interzis”, a declarat pentru szekelyhon, citat de Magyar Nemzet, Portik Iren, directorul Fundaţiei Etnografice din Gheorgheni.

“Eu am fost interogat la locul de muncă. M-au întrebat cum şi în ce condiţii a luat naştere această comemorare. Cine a organizat, legalizat şi finanţat evenimentul. Le-am spus că nu ştiu să existe în România o listă cu persoanele care nu pot fi comemorate. Am fost invitat să mă prezint la secţie şi să dau o declaraţie scrisă. Aici am aflat că Procuratura Gheorgheni s-a autosesizat în acest caz”, a precizat Czego Csongor, directorul teatrului din Gheorgheni. “Eu am fost chemată la secţia de poliţie. Nu înţeleg nici acum pentru ce. Cărţile lui Wass sunt comercializate în librării. Ele au fost lansate de edituri din România. Nu văd care este problema dacă vrem să comemorăm un scriitor”, a subliniat Selyem Antonia, directoarea Asociaţiei Rakoczi.

Legalitate controlată
Autorităţile din Gheorgheni susţin că este vorba despre o simplă strângere de informaţii. “Controlăm legalitatea acestui eveniment, deoarece există această suspiciune. Este un control de rutină, ce nu poate fi numit anchetă, care are loc destul de des când suntem sesizaţi asupra unui eveniment sau ne autosesizăm. În momentul în care vom avea rezultate concrete, atunci le vom face publice”, a declarat Gheorghe Filip, purtătorul de cuvânt al Politiei Gheorgheni. “Suntem doar în faza de strângere de informaţii. Pe baza acestora vom putea decide dacă vom deschide o anchetă şi vom demara urmărirea penală a organizatorilor evenimentului”, a confirmat şi purtătorul de cuvânt al Procuraturii Gheorgheni, procurorul Irinel Valeriu Crudu, pentru portalul szekelyhon. El a atras atenţia că aceste persoane au încălcat alineatul 1 din articolul 5 al OUG 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii. Conform legii, aceste persoane riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani. Există suspiciunea că aceste persoane nu au avut acordul Duna TV de a prezenta acel film şi astfel au încălcat drepturile de autor protejate de legea 8/1996, infracţiune pedepsită cu închisoarea de la 1 lună la 2 ani, sau o amendă penală”, a mai spus Crudu. Cât despre comercializarea cărţilor lui Wass Albert, purtătorul de cuvânt a explicat că “acestea au fost editate înainte de apariţia OUG 31/2002”.

Cine a fost Wass Albert?
Wass Albert s-a născut la data de 8 ianuarie 1908 în localitatea Răscruci din judeţul Cluj, potrivit biografiei sale prezentate de Wikipedia. A fost fiul lui Endre Wass (1886–1975) şi al baronesei Ilona Bánffy de Losonc (1883–1960). A fost un nobil maghiar, deţinând titlul de Conte de Czege şi Szentegyed, fiind totodată inginer forestier, scriitor şi poet. În perioada ocupării Transilvaniei de Nord din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, ca urmare a dictatului de la Viena, prin scrierile sale a fost premiat de înalte instituţii academice din Ungaria, fiind numit totodată membru al Academiei Ungare, pentru cunoştinţele sale forestiere.  În mai 1946, atât Albert Wass cât şi tatăl său Endre Wass, au fost condamnaţi la moarte în contumacie de Tribunalul Cluj, iar posesiunile le-au fost confiscate, fiind găsiţi responsabili pentru evenimentele care au avut loc în septembrie 1940, când un locotenent ungur, pe nume Pakucs, a arestat şase locuitori din Sucutard şi a executat patru dintre ei în localitatea Şaga. Albert Wass a fost găsit responsabil şi pentru instigarea şi provocarea măcelului de la Mureşenii de Câmpie, când soldaţi unguri, conduşi de locotenentul Gergely Csordás, au ucis 11 persoane civile. Wass este în continuare considerat criminal de război de către justiţia din România. Singura tentativă de reabilitare a sa s-a dovedit un eşec. La 10 martie 2008, Curtea de Apel Cluj a respins cererea de revizuire formulată de petentul Andreas Wass, în calitate de fiu al condamnatului decedat Albert Wass, împotriva sentinţei nr. 1 din 13 martie 1946. Wass Albert s-a sinucis, la 17 februarie, 1998 în Astor, Florida.

Maraton de lectură
Şi anul acesta, la fel ca în ultimii 12 ani, va avea loc maratonul de lectură din opera scriitorului Wass Albert. “Din data de 15 februarie, ora 18, până a doua zi la ora 19,  cei care respectă literatura maghiară vor avea parte de 25 de ore de lectură în toate colţurile lumii din operele lui Wass Albert şi ale celorlalţi monştri sacri”, este anunţul postat de site-ul wassalbertfelovasok.hu. În România, evenimentul a avut loc în 2011 în incinta centrului multifuncţional din cadrul Consiliului Judeţean Harghita.

×
Subiecte în articol: wass albert