x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Procuratura Harghita dă liber la arborarea steagului secuiesc pe instituţii publice

Procuratura Harghita dă liber la arborarea steagului secuiesc pe instituţii publice

de Istvan Deak    |    24 Apr 2013   •   14:46
Procuratura Harghita dă liber la arborarea steagului secuiesc pe instituţii publice

Procuratura Harghita nu va începe urmărirea penală a primarilor, directorilor de şcoli şi a tuturor celor care au arborat steagul secuiesc pe clădirile instituţiilor publice. Aceasta este decizia luată pe baza recomandării procurorului Sorin Mihai Colceriu.

Plângeri penale

La începutul lunii martie, profesorul Ilie Şandru din Topliţa a depus mai multe plângeri penale la poliţia din Gheorgheni, Miercurea-Ciuc şi Odorheiu Secuiesc, prin care solicita anchetarea legalităţii arborării steagului secuiesc pe clădirile instituţiilor publice din judeţul Harghita. Şandru a invocat faptul că nu se respectă decizia dată de Curtea de Apel Târgu-Mureş în septembrie 2012, care anulează hotărârea 269/2009 a Consiliului Judeţean Harghita, legată de adoptarea steagului secuiesc ca fiind steagul judeţului Harghita. În cursul anchetei, mai mulţi primari şi directori de şcoli au fost chemaţi la audieri. Cele mai frecvente întrebări adresate fiind: “De ce au arborat steagul?” “Cine le-a solicitat arborarea steagurilor?” “Ce reprezintă steagul pentru ei?” “De la cine l-au primit sau din ce bani l-au cumpărat”.

NUP

Procurorul General al Parchetului Miercurea-Ciuc, Sorin Mihai Colceriu, a mărturisit pentru portalul szekelyhon că, deşi politia din Miercurea-Ciuc a alcătuit o listă cu persoanele care urmau să fie audiate în acest caz, nu s-a pus în practică chemarea la audieri a tuturor persoanelor de pe listă. El a recomandat neînceperea urmăririi penale în acest caz (NUP).

Procurorul de caz a acceptat recomandarea procurorului general şi va publica decizia în următoarele zile. “În România nu există nici o lege care să interzică folosirea steagurilor judeţene sau regionale. Această anchetă a avut doar rolul de a intimida conducătorii instituţiilor publice din judeţ. Decizia Curţii de Apel Târgu-Mureş nu a fost publicată în Monitorul Oficial, deci nu este încă valabilă”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.

Apel la Ministerul de Interne

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a solicitat săptămâna trecută Ministerului de Interne să înceteze anchetarea primarilor şi a directorilor de şcoli care au arborat steagul secuiesc pe clădirile instituţiilor publice şi “să  se ocupe cu responsabilităţile lor”. El a adăugat că folosirea simbolurilor unei comunităţi nu încalcă legea şi nu lezează interesele personale şi colective ale populaţiei majoritare. Într-o reacţie anterioară, liderii UDMR au recomandat primarilor să aducă o hotărâre de consiliu local referitoare la arborarea steagului secuiesc. În replică, Consiliul Naţional Secuiesc susţine că steagul secuiesc este simbolul Ţinutului Secuiesc şi legitimarea sa nu necesită nici un fel de hotărâre a autorităţilor locale.

×