x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Profesionalism marca DNA. Bătrână de 72 de ani, ridicată cu MASCAŢII din casă, anchetată pentru o ŞPAGĂ de câteva OUĂ şi lasată în stradă (VIDEO)

Profesionalism marca DNA. Bătrână de 72 de ani, ridicată cu MASCAŢII din casă, anchetată pentru o ŞPAGĂ de câteva OUĂ şi lasată în stradă (VIDEO)

01 Aug 2014   •   19:26
Profesionalism marca DNA. Bătrână de 72 de ani, ridicată cu MASCAŢII din casă, anchetată pentru o ŞPAGĂ de câteva OUĂ şi lasată în stradă (VIDEO)


La prima vedere povestea bătrânei de 72 de ani din Suceava, adusă la Direcţia Naţională Anticorupţie de autoritatea unei hoarde de jandarmi mascaţi, care mai mult o ajutau să meargă,  pare extrasă dintr-un film absurd.
La final realizezi că faptul că asemenea întâmplări se petrec în România anilor noştri îţi dă frisoane şi ar fi trebuit să umple de ruşine toate organele statului. Nu e vorba de profesionalismul procurorilor DNA, deşi poate fi adus în discuţie, e vorba de o gravă deficienţă de logică, de apreciere şi de înţelegere.
Oare procurorii DNA implicaţi în acest caz mai pot dormi liniştiţi? Oare le-a trecut prin cap vreo clipă faptul că ar trebui să ceară măcar scuze sărmanei bătrâne de care şi-au bătut pur şi simplu joc? Răspunsul e NU, fiindcă ar fi făcut-o deja până acum iar ceea ce-a spus Tanti Maria jurnaliştilor de la Antena 3 - "În România, şi mătura trebuie schimbată, nu numai conducerea!", ar trebui să ne facă să ieşim din amorţeala în care ne complacem, din nou, de 25 de ani.

_________________

O femeie în vârstă de 72 de ani a fost luată de jandarmi cu duba din propria casă şi transportată la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru că ar fi dat şpagă unui judecător mai multe ouă şi o găină, informează Antena 3. Bătrâna a plecat de acasă, din comuna suceveană Iaslovăţ, fără să i se dea vreo explicaţie, iar fiului ei i s-a spus că va afla motivul de la televizor.

Într-o dimineaţă de duminică, tocmai când se pregătea să plece la biserică, femeia s-a trezit cu jandarmii la poartă. În câteva minute, fără nici un ban în buzunar şi fără haine, Maria Cociorvan a urcat în duba mascaţilor şi a pornit la drum. Acum, povesteşte că era atât de speriată încât „tremura şi cămaşa pe mine”. Credea că va merge doar până la Rădăuţi, însă a fost surprinsă să afle că destinaţia finală era Bucureşti – Direcţia Naţională Anticorupţie.

La capătul călătoriei de peste 400 de kilometri, o aşteptau anchetatorii DNA, care o suspectau că ar fi dat şpagă treizeci şi cinci de ouă „negre” unui judecător de care femeia nu auzise niciodată. Bătrâna avea să afle că ouăle „negre” înseamnă ouă valorând fiecare câte 100 de euro. Pentru că femeia a refuzat să declare că a dat şpagă, procurorii au ameninţat-o că o vor condamna la puşcărie.

Flămândă, bolnavă de inimă şi obosită, din cauza drumului, după zece ore de interogatoriu, femeii i s-a făcut rău în timpul anchetei, astfel încât unuia dintre procurori i s-a făcut milă de ea şi i-a oferit o felie de pizza.

Odată cercetările încheiate fără declaraţia femeii, Maria Cociorvan a fost poftită afară şi abandonată în faţa DNA, fără bani de tren, fără nici un sprijin şi la 400 de kilometri depărtare de casă. Norocul ei a fost un avocat de la Rădăuţi, care a văzut-o plângând şi i-a dat 100 de lei, contravaloarea unui bilet Bucureşti-Suceava.

Alţi bătrâni, puşi în aceeaşi situaţie ca Maria Cociorvan, n-au suportat ruşinea la care au fost supuşi în sat prin aceste tratamente şi şi-au pus capăt zilelor.


 

×