x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Procurorii protejeaza vamesii corupti

Procurorii protejeaza vamesii corupti

04 Sep 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Serviciile secrete confirma dezvaluirile Jurnalului National despre coruptia din Directia Vamala Timis. Din 300 de inspectori vamali timiseni, 54 au dosar penal. Cu toate acestea, ei sunt mentinuti in functii si chiar promovati, in conditiile in care magistratii tergiverseaza anchetele ce-i vizeaza. Un document incendiar, conceput in laboratoarele serviciilor secrete, scoate in evidenta faptul ca vamesii timisoreni, chiar daca sunt prinsi cu mata-n sac, sunt mentinuti pe functii sau chiar avansati...
TIBERIU KISS

Scandalul izbucnit saptamana aceasta la vama Aeroportului International Timisoara, relatat in premiera de Jurnalul National, a scos pe tapet doar o mica parte din ceea ce se petrece, cu adevarat, la portile de intrare din vestul tarii. Ca urmare a unor reclamatii venite din partea unor cetateni italieni, care se plangeau de "taxele aeroportuare" percepute, in special de doi vamesi timisoreni, ANC a dispus o verificare la Directia Regionala Vamala Timis.

Ca urmare a controlului, ministrul Ionel Blanculescu a decis eliminarea din sistem si sesizarea PNA, in ceea ce priveste unele aspecte legate de activitatile lui Emil Craciunoiu - sef vama Aeroport International Timisoara, Ion Chincea si Anisoara Cumpanasoiu - sefi de tura la AIT. Mai mult, pentru "managementul defectuos si gestionarea proasta a situatiei de criza", capul Directiei Regionale Vamale Timis, Eugen Jebeleanu, a fost pus si el pe liber, urmand ca, pana la alegerea unui nou sef, interimatul institutiei sa fie asigurat de Nicolae Stoican.

CORUPTIE PROCENTUALA. Valul, lasat in urma de corpul de control al ministrului Blanculescu, este departe de a se fi domolit, existand voci care sustin ca inca nu au cazut toate capetele celor care se fac vinovati de debandada din sistemul vamal banatean. In alta ordine de idei, este greu de conceput cum de nimeni, pana acum, mai exact pana la sesizarea Jurnalului National, nu a cunoscut amploarea acestui fenomen. Sau, daca cineva a stiut, de ce a trecut nepasator si s-a facut ca nu vede? Iata ca un raspuns la aceasta ultima intrebare este oferit, intr-un mod absolut generos, de o nota informativa, sau mai bine spus de o sinteza a unui serviciu de informatii banatean. Din tot acest "documentar" care, daca n-ar purta antet, ar putea fi usor confundat cu o poveste stiintifico-fantastica, rezulta un singur lucru: 15% dintre functionarii Directiei Regionale Vamale Timis sunt corupti! Evident, ofiterii de informatii nu au masurat coruptia in procente, ci... nominal!

IN NUMELE TATALUI... Sinteza scoate in evidenta faptul ca, in perioada 2001-2004, dintr-un numar de aproximativ 300 de inspectori vamali ai DRV Timis mai bine de 54 au fost trimisi in fata procurorilor, pentru savarsirea unui spectru larg de infractiuni. Astfel, una dintre concluziile documentului este aceea ca in cele opt puncte vamale ale DRV Timis - Aeroport, Moravita, Naidas, Cenad, Jimbolia, Lugoj, Resita si vama de interior Timisoara - functionarii publici se indeletniceau mai mult cu spaga si cu complicitatea la evaziunea fiscala.

Raportul informativ mai scoate in evidenta un lucru absolut interesant, si anume faptul ca, desi ofiterii IPJ Timis au dispus inceperea urmaririi penale pentru un numar de 54 de vamesi si au propus trimiterea in judecata a acestora, mai bine de trei sferturi dintre cei cu uniformele patate au ramas in sistemul vamal. Ba mai mult, unii au fost chiar avansati si au avut tupeul sa se prezinte si la examene pentru postul de sef de vama!

MAGISTRATII SISTEMULUI. Este limpede ca vamesii cu probleme penale au ramas in sistem datorita procurorilor banateni care, dintr-o serie de motive, cunoscute numai de ei, au refuzat sa confirme solutiile ofiterilor de la IPJ Timis. Si asta este cea mai grava concluzie a raportului! Magistratii "NUP" sunt aceiasi care, in urma cu mai bine de un an, "au ratat" un flagrant impotriva unor vamesi timisoreni, in sensul ca nici pana in ziua de azi, in urma descinderii la locul faptei, procurorii nu au dat de urma banilor marcati cu "mita"! Interesant, nu? Sa ne spuna si noua magistratii timisoreni cati vamesi au fost prinsi in flagrant sau, macar, cati dintre acestia au fost trimisi in judecata pentru savarsirea vreunui act de coruptie! Nici unul! Interesant, nu? Cu alte cuvinte, indirect, "documentarul" realizat in laboratoarele serviciilor secrete timisene scoate in evidenta faptul ca, indiferent de probe, vamesii banateni raman imaculati pe viata, cateodata cu ajutorul politistilor, alta data cu cel al procurorilor si, nu in ultimul rand, cu cel al superiorilor...

ROCADA MARE

Exemplele despre faptele de arme ale vamesilor banateni abunda in sinteza realizata de ofiterii de informatii. Astfel, Vlaici Milos, fost sef de tura la Vama Moravita, a ramas in sistem chiar daca, inca din 2001, s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru abuz in serviciu, fiind implicat in megascandalul "Cafeaua verde". Pascalau Cristina, fiica sefului de la contrainformatii SRI Timis, a fost mutata la departamentul juridic al DRV Timis, dupa ce, in 2001, a fost acuzata de abuz in serviciu si complicitate la evaziune fiscala. Si totusi, cele mai interesante pilde sunt cele ale vamesilor Munteanu Eugenia si Papas Gheorghe. Prima a fost acuzata de neglijenta in serviciu, in 2002, dupa care, de curand, a fost avansata la rangul de sef tura la Vama Cenad. In ceea ce-l priveste pe cel de-al doilea vames, acesta a fost numit si el anul acesta sef tura Vama Cenad cu toate ca - atentie mare! - in 2003 politistii au dispus inceperea urmaririi penale pentru infractiunile de luare de mita si abuz in serviciu. Si alte 40 de exemple ar putea continua...
×
Subiecte în articol: observator timiş vama