x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Procurorul Gigi Ştefan, pe fir cu evazioniştii lui Racz

Procurorul Gigi Ştefan, pe fir cu evazioniştii lui Racz

de Petru Zoltan    |    24 Noi 2013   •   17:03
Procurorul Gigi Ştefan, pe fir cu evazioniştii lui Racz
Lăsat fără certificat ORNIS, procurorul Gigi Valentin Ştefan vrea un nou mandat în fruntea parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa

Prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, Gigi Valentin Ştefan, este un personaj controversat care apare în dosarul care îi are ca protagonişti pe celebrii evazionişti cu produse petroliere Racz Peter Attila, Livadariu Ion, Livadariu Stelian, Costache Dumitru şi alte persoane. Reţeaua evazionistă pusă la punct de Racz avea în componenţă mai multe societăţi fantomă care în acte aparţineau unor oameni ai străzii. Reţeaua de societăţi comerciale de tip suveică a derulat operaţiuni fictive cu produse petroliere, în urma cărora statul a fost ţepuit cu suma de 87.386.308.61 lei, adică peste 20 de milioane de euro. O parte din afacerile controversate ale filierei lui Racz s-au derulat prin SC Texas Grup SRL Slobozia. Filiera cuprindea şi pe Botescu Adrian, şef Birou Controlul Calităţii din cadrul Oil Terminal SA, şi pe Stroie Carmen, şef laborator la Ecodiesel SRL.

Iţele afacerii duc la persoane din ANAF dar şi din Oil Terminal Constanţa. Racz Peter Attila, Livadariu Ion, Livadariu Stelian şi Costache Dumitru au obţinut de la ANAF certificate de antrepozit fiscal pentru Texas Grup SRL Slobozia pentru a beneficia de suspendarea platei accizelor pe combustibili. În cursul anilor 2009-2010, filiera a comercializat motorină tip Euro 5 fără plata accizelor şi nu a evidenţiat în documentele contabile operaţiunile comerciale efectuate şi veniturile realizate. Marea parte a tranzactiilor erau operaţiuni fictive. Sub pretextul fabricării unui produs finit numit Petrotex, pentru care acciza este mult mai mică ca la motorină, membrii filierei achiziţionau în mod legal motorină tip Euro 5 în regim suspensiv de accize. În paralel, ei evidenţiau în contabilitatea firmei în mod fictiv achiziţia de la firme “fantomă” de păcură neconformă, necesară fabricării Petrotexului.

Înainte ca DNA să deschidă dosarul, la Constanţa a fost deschis dosarul cu numărul 8259/118/2011, petent fiind Fupet Trading SRL, societate controlată prin intermediari de Racz şi fraţii Livadariu. Procurorii puseseră sechestru pe conturile acestei societăţi pe perioada cercetărilor. Rămaşi fără cash, Atilla şi fraţii Livadariu au încercat o strategie ca să poată dispune de lichidităţile firmei. În acest context, Ion Livadariu a intervenit pe lângă prim procurorul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, Gigi Valentin Ştefan, cu scopul de a-l determina să faciliteze ridicarea sechestrului pus pe conturile firmei Fupet Trading. Intervenţia făcută pe lângă procurorul Ştefan a reieşit din interceptările telefoanelor lui Racz Peter Atilla. În acea perioadă au avut loc discuţii intense legate de intervenţia pe care trebuia să o facă Livadariu la Gigi Valentin Ştefan. La dosar există convorbiri telefonice în care Livadariu îi spunea lui Racz că a vorbit cu prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. Cei doi vorbeau codificat, numindu-l pe procuror “vecinul” sau “gagica”. Din aceleaşi discuţii reiese că Valentin Ştefan le tot cerea celor doi să aibă răbdare. Conform rechizitoriului, Ion Livadariu a avut mai multe întâlniri cu Valentin Ştefan. Cei doi s-au văzut în faţa Parchetului şi la restaurantul de pe insula Ovidiu, care apartine fraţilor Livadariu. În ziua de 6 iunie 2011, la ora 14:56, Racz a fost contactat de Livadariu, cei doi discutând despre banii ce trebuiesc daţi la Vaslui, primul subliniind că este nevoie să le fie ridicată poprirea. Convorbirile telefonice sunt completate şi de declaraţiile date la dosar de Gigi Valentin Ştefan, dar şi de probe video.

Racz Attila: Da păi tre să vedem. Numa io depind totul ce-mi zici tu deseară. Vezi cum îl mângâi pe gagica aia.
Livadariu Ion: Aha. Da, după 7 mă...
R.A.: Hm?
L.I.: După 7, după 7 vorbesc cu el.

A doua zi la ora 11, Racz ia legătura cu Livadariu, care îi spune că s-a întâlnit cu Valentin Ştefan iar acesta i-a transmis că la termenul care va urma nu se poate face nimic.

L.I.: Acuma m-am întâlnit cu omu, că aseară nu m-am mai văzut cu el.
R.A.: Da?
L.I.: Şi mi-a zis în felul următor, s-ar putea la termenul ăsta să nu se facă nimic... acuma.
R.A.: Aha.
L.I.: În proporţie de 70% nu va face nimic acuma la termenul ăsta.
R.A: Aha.
L.I.: Şi m-a rugat, a zis: bă, mai lăsaţi-mă ca să nu forţez lucrurile, mai lăsaţi-mă până vineri încolo şi mai vorbim vineri încolo. Şi el mi-a dat, mi-a dat promisiunea că tot ce ţine şi o aşa el o rezolvă. Ce ţine de el mă înţelegi?
R.A.: Aha, aha...
L.I.: Şi celălalt cu N îi plecat de vreo trei zile, nu ştiu tre să facă un flagrant, într-un loc înţelegi?

Din discuţii reiese clar că Gigi Valentin Ştefan îşi lua angajamente faţă de Ion Livadariu, iar el se baza şi pe procurorul de caz, Teodor Nita, care este şi el invocat de Ion Livadariu cu apelativul “N”. Totul s-a terminat în momentul în care DNA Bucureşti a cerut dosarul de la Constanţa pentru a fi conexat. Aşa a ajuns Gigi Valentin Ştefan martor în dosarul de la DNA. Calitate care nu i-a adus nici măcar o sancţiune pe linie de serviciu.

Procurorul Gigi Valentin Ştefan a rămas fără certificat ORNIS de aproape un an. Acum şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în fruntea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.

×
Subiecte în articol: gigi stefan procuror evazionisti