x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Procurorul-sef, agent imobiliar sub acoperire

Procurorul-sef, agent imobiliar sub acoperire

de Mihai Enciu    |    26 Aug 2006   •   00:00
Procurorul-sef, agent imobiliar sub acoperire

Procurorul-sef al Parche-tului Urziceni e un adeva-rat negustor. As al tran-zactiilor imobiliare, el ma-nevreaza terenuri prin in-termediul parintilor sau al secretarei sale. In afacere sunt bagati si cei mai potentati investitori locali. CSM ar face bine sa-si trimita inspectorii la Parchetul Urzi-ceni.

Procurorul-sef al Parchetului Urziceni e un adevarat negustor. As al tranzactiilor imobiliare, el manevreaza terenuri prin intermediul parintilor sau al secretarei sale. In afacere sunt bagati si cei mai potentati investitori locali. CSM ar face bine sa-si trimita inspectorii la Parchetul Urziceni. Parchetul de pe langa Judecatoria Urziceni este condus de procurorul Sterian Guli. Sotia domnului prim-procuror este sefa agentiei locale a BCR. Combinatia este letala pentru mediul de afaceri din oras. Desi acest fapt abia transpira din declaratia de avere a procurorului, pe la colturi se sopteste despre o adevarata morisca de stors bani si proprietati de la afaceristii care au calcat pe bec.

Jurnalul National publica la inceputul anului o ancheta jurnalistica, in care demonstram cu documente cum seful DNA Ialomita a cumparat moara unui afacerist din Urziceni chiar cu banii acestuia. Daca sesizarea noastra nu ar fi fost pur si simplu inmormantata de autoritati, probabil ca altfel ar fi colaborat cei care au fost siliti dupa declaratiile lor sa cotizeze in diverse directii, mai ales catre Parchet. Victimele spun ca le este frica sa vorbeasca, pentru ca spagarii au relatii peste tot si nimeni nu-i va atinge vreodata. Nimeni nu crede ca CSM se pricepe si la altceva decat la protejarea oamenilor legii care comit infractiuni la adapostul functiilor importante din sistem. Si, obiectiv judecand, nu ai cum sa nu le dai dreptate. Morisca imobiliara pe care o vom dezvalui in continuare si care se deruleaza in jurul familiei Guli demonstreaza ca e ceva putred la Parchetul de pe langa Judecatoria Urziceni.

INGINERII FUNCIARE CU PENSIONARI. Parintii procurorului Guli sunt oameni in varsta, pasionati de afaceri imobiliare. Cu un fiu care conduce Parchetul Urziceni, nici nu-i de mirare ca le ies combinatii extrem de profitabile. La data de 10 octombrie 2003, sotii Mihai si Aurica Guli cumpara de la Fotescu Gheorghe suprafata de 1.017 mp de teren. Fotescu Gheorghe este urmasul legitim al boierului cu acelasi nume, care, dupa lupte seculare, a fost pus in posesie pe mosia detinuta la Urziceni. Surse bine documentate afirma ca, in semn de recunostinta, Fotescu a tot facut diverse vanzari de teren catre persoanele care au pus o vorba buna spre usurarea procesului de retrocedare. Din suprafata cumparata de la Fotescu, familia Guli marita rapid, in doar o saptamana, 1.000 de metri patrati situati in aceeasi parcela. Astfel, la data de 17 octombrie 2003, se inregistreaza la biroul notarului Ion Traian doua contracte de vanzare-cumparare unul mai ciudat decat celalalt. Suprafata de 500 de metri patrati este vanduta familiei Constantin si Zenaida Niculae, care achita in fata notarului suma de 52,3 milioane de lei. Suma corespunde unui pret de 104.600 lei vechi pe metru patrat, ceea ce este un pret mult mai mic fata de pretul zonei. Cea de-a doua parcela de 500 de metri patrati este vanduta in aceeasi zi, la acelasi pret si la acelasi notar, catre Balca Iuliana, din Urziceni.

Click pt a mari imaginea
CINISM. Pocurorul Guli nu ezita in a-si folosi parintii ca paravan

Aici lucrurile sunt ceva mai delicate. Balca Iuliana este sotia lui Balca Nicolae, proprietar al unei fabrici de alcool din Urziceni inchisa in 2005, in urma unui control al Garzii Financiare. Balca este unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din Urziceni si un apropiat al conducerii PSD Ialomita de pana in 2004. Balca a finantat masiv campania electorala a Partidului Democrat, pe listele caruia a ajuns consilier local. De fapt, parintii procurorului au vandut terenul unuia si aceluiasi cumparator, in speta familiei Balca. Pentru ca potrivit Registrului Comertului Niculae Zenaida este administrator si detine 20% din partile sociale ale firmei Iulia Sel Gross SRL, firma controlata de Iuliana Balca, proprietara restului de 80%. In plus, casa miliardarului Balca s-a ridicat pe cele doua parcele achizitionate de la parintii procurorului.

Rezumatul tranzactiei este concludent si ridica mai multe semne de intrebare. Doi pensionari cumpara din economiile lor o suprafata de teren situata in singura zona construibila din Urziceni, pe care o revand la numai o saptamana unei familii anonime din Slobozia si celui mai prosper om de afaceri local, imbogatit din afacerile cu alcool. Si daca in aceste tranzactii procurorul Guli si-a folosit parintii drept interpusi, aveam sa descoperim ca omul legii nu s-a sfiit sa-si folosesca si secretara ca intermediar in plasarea unor terenuri catre oameni de afaceri controversati.

SECRETARA
Cei 1.017 mp patrati de teren nu au fost suficienti pentru ca urmasii boierului Fotescu sa scape de insistentele procurorului. La data de 7 august 2003, Fotescu Gheorghe ii vinde secretarei procurorului Guli, Cristina Camelia, suprafata de 1.617,59 metri patrati de teren cu pretul de 163 de milioane de lei. A doua zi, adica la 8 august 2003, Cristina Camelia plaseaza terenul aceleiasi Balca Iuliana exact la pretul la care l-a cumparat de la Fotescu, ceea ce demonstreaza caracterul simulat al tranzactiei. Si in acest caz pretul practicat, de circa 100.000 de lei pe metru patrat, este mult sub pretul pietei, care se ridica la minimum 10 euro. Este evident ca interpusii procurorului au declarat preturi mai mici, in scopul evitarii taxelor, si ca in buzunarele procurorului au ajuns mult mai multi bani. Afacerile procurorului Sterian Guli, seful Parchetului de pe langa Judecatoria Urziceni, nu se rezuma numai la terenuri. In episodul urmator vom dezvalui o interesanta morisca imobiliara ce are ca obiect vanzarea unor spatii comerciale pe o filiera doldora de arabi si oameni politici cu trecut dubios.

NU COMENTEAZA
Contactat telefonic, prim-procurorul Sterian Guli a tinut sa ne mentioneze inca de la inceputul convorbirii ca este in concediu. Domnia sa ne-a invitat sa-l interpelam asupra aspectelor ce ne interesau la revenirea din vacanta. Camelia Cristina, in prezent grefier-sef in cadrul Parchetului Urziceni, si-a amintit despre contractul de vanzare-cumparare incheiat: "M-am intins mai mult decat mi-e plapuma". Ea nu ar fi dispus de banii necesari cum-pararii terenului si ne-a declarat ca revanzarea suprafetei catre Iuliana Balca, sotia afaceristului Balca, s-a facut in virtutea unei vechi relatii de prietenie cu aceasta.

×