x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Procurorul Tomiţă Neagu, arestat preventiv pentru 29 de zile

Procurorul Tomiţă Neagu, arestat preventiv pentru 29 de zile

24 Ian 2013   •   10:07
Procurorul Tomiţă Neagu, arestat preventiv pentru 29 de zile
Sursa foto: rtv.net

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis arestarea preventivă pentru 29 de zile a procurorului Tomiţă Neagu, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu, în dosarul în care este acuzat de luare de mită.

Procurorii DNA au dispus pe 18 ianuarie reţinerea pentru 24 de ore a procurorului Tomiţă Neagu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în sarcina acestuia fiind reţinută infracţiunea de luare de mită în formă continuată.

În aceeaşi cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de învinuiţii Olimpia Neagu, soţia lui Tomiţă Neagu, Ovidiu Szasz şi Adrian Richartt Zamfirachi, avocat suspendat la Baroul Bucureşti, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de complicitate la luare de mită.

Potrivit comunicatului DNA, în perioada 2009-2010, inculpatul Neagu Tomiţă Ionuţ, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu, cu complicitatea lui Zamfirachi Adrian Richartt şi Szasz Ovidiu, a pretins, acceptat şi primit de la un denunţător, cu titlu de mită, bani şi bunuri, pentru ca, în schimb, să-i fie soluţionate favorabil denunţătorului dosarele aflate în lucru la unitatea de parchet condusă de procuror. În aceste dosare denunţătorul era fie cercetat în calitatea sa de primar, fie dosarele erau formate ca urmare a unor plângeri penale ale acestuia împotriva altor persoane.

Concret, în aprilie 2009, inculpatul Neagu Tomiţă Ionuţ a pretins şi primit de la un denunţător, prin intermediul lui Zamfirachi Adrian Richartt şi Szasz Ovidiu, un teren în comuna Jilava, judeţul Ilfov, teren care a fost achitat cu suma de 170.000 euro de denunţător. În schimb, la Parchetul condus de prim-procurorul Neagu Tomiţă Ionuţ urma să fie soluţionat favorabil un dosar format în urma unei plângeri depuse de denunţător.

Formalităţile de achiziţionare a terenului care a revenit soţilor Neagu s-au realizat cu sprijinul lui Szasz Ovidiu, în calitate de împuternicit al vânzătorului.

În perioada ianuarie-februarie 2010, inculpatul Neagu Tomiţă Ionuţ a acceptat şi primit de la acelaşi denunţător, prin aceeaşi intermediari, cu titlu de mită, contravaloarea cheltuielilor (transport, cazare, cheltuieli personale) de aproximativ 10.000 dolari ocazionate de un sejur petrecut de inculpat şi de soţia acestuia, Neagu Olimpia, în localităţile Las Vegas şi Beverly Hills, din SUA. În cursul lunii februarie 2010, inculpatul Neagu Tomiţă Ionuţ a primit de la denunţător şi un televizor în valoare de 8.300 lei. Remiterea acestor foloase condiţionau soluţionarea dosarelor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu în care era cercetat denunţătorul, într-un mod favorabil acestuia.

Având în vedere calitatea de magistrat a inculpatului Neagu Tomiţă Ionuţ, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat măsura reţinerii şi arestării preventive a acestuia.

Inculpatului Neagu Tomiţă Ionuţ i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală.

Faţă de învinuiţii Neagu Olimpia, Szasz Ovidiu şi Zamfirachi Adrian Richartt procurorii au dispus pe 18 ianuarie măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru 30 de zile.


×