x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Producătorii de medicamente spun că nu există goluri de aprovizionare şi nici pericole de scumpire

Producătorii de medicamente spun că nu există goluri de aprovizionare şi nici pericole de scumpire

27 Feb 2020   •   13:59
Producătorii de medicamente spun că nu există goluri de aprovizionare şi nici pericole de scumpire
Sursa foto: Victor Stroe

În prezent nu există niciun pericol de scumpire a medicamentelor fabricate în România şi nici de apariţie a unor goluri de aprovizionare din cauza coronavirusului, au precizat joi reprezentanţii producătorilor de medicamente din România.

Organizația a informat că producătorii din ţară pun în circulaţie circa 60% din cutiile de medicamente aflate în farmacii şi spitale şi că fabricile din ţară au reuşit să se aprovizioneze rapid de la toţi furnizorii cu stocuri suficiente de materie primă care să acopere necesarul de medicamente până în iunie-august 2020.

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) mai spune că absenţa unor medicamente din piaţă nu este urmarea infecţiei cu coronavirus, ci altor probleme punctuale (probleme tehnice, retrageri de medicamente din cauza preţului foarte mic şi a taxei clawback, exporturi paralele etc.) care existau şi înainte de apariţia acestei boli.

Patronatul aminteşte că în prezent nu există un medicament sau un vaccin care să fie eficient împotriva Covid-19 şi că un vaccin nu poate apărea mai devreme de 12 luni pentru că trebuie supus testele riguroase.

”Cu toate acestea, au apărut în spaţiul public informaţii despre o serie de medicamente antivirale şi clorochina care are putea fi eficiente împotriva COVID-19”, menţionează PRIMER, care avertizează însă că utilizarea acestor preparate fără sfatul medicului este periculoasă din cauza efectelor secundare şi reacţiilor adverse care pot apărea.

Din PRIMER fac parte 19 fabrici de medicamente din România.

(sursa: Mediafax)

×