x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Producția de carne a României s-a majorat anul trecut

Producția de carne a României s-a majorat anul trecut

de Agerpres    |    07 Feb 2014   •   17:44
Producția de carne a României s-a majorat anul trecut
Sursa foto: Producția de carne a României s-a majorat anul trecut

Producția de carne a României s-a majorat la toate speciile în 2013, comparativ cu anul 2012, chiar dacă numărul animalelor și al păsărilor sacrificate a scăzut la bovine, dar a crescut la porcine, ovine, caprine și păsări, conform datelor provizorii anunțate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

Astfel, numărul total de bovine sacrificate a scăzut în 2013 cu 2,1%, până la 713.000 capete, iar greutatea lor în carcasă s-a majorat cu 17,1%, totalizând 113.241 tone. Sacrificările de bovine în unitățile industriale specializate au crescut, atât din punct de vedere al numărului de capete sacrificate, cu 3%, cât și al greutății în carcasă cu 2%.

Producția de carne de porc a totalizat anul trecut 448.794 tone, în creștere cu 5,4%, iar numărul total de porcine sacrificate a crescut cu 13,4%., până la 5,419 milioane capete. În unitățile industriale specializate, numărul de porcine sacrificate și greutatea lor în carcasă au crescut cu 7,6%, respectiv cu 9,1% .

Conform datelor INS, numărul total de ovine și caprine sacrificate și greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 20,7%, respectiv cu 53,1%. Producția de carne a fost în 2013 de 76599 tone, iar animale sacrificate au totalizat 7,190 milioane capete. Tăierile în unitățile industriale specializate au crescut, atât din punct de vedere al numărului de capete sacrificate cu 40,0%, cât și al greutății în carcasă, cu 39,5%.

Numărul total al păsărilor sacrificate și greutatea în carcasă a acestora au crescut anul trecut față de 2012, cu 4,6% (241 milioane capete), respectiv cu 11,5% (381.481 tone). În unitățile industriale specializate s-au înregistrat creșteri cu 2% la numărul păsărilor sacrificate și cu 4% la greutatea lor în carcasă.

În perioada decembrie 2012 — decembrie 2013, cele mai mari creșteri ale greutății în carcasă s-au înregistrat în luna decembrie la porcine și în luna aprilie la ovine și caprine, când au loc sacrificările tradiționale de porci și miei ocazionate de sărbătorile de Crăciun și Paște.

Conform datelor INS, în luna decembrie 2013, față de aceeași lună a anului precedent, numărul animalelor și al păsărilor sacrificate a scăzut la porcine, ovine și caprine, a rămas constant la bovine și a crescut la păsări, iar greutatea în carcasă a acestora a scăzut la bovine și porcine și a crescut la ovine și caprine și păsări.

Numărul total de bovine sacrificate a rămas constant în decembrie, iar greutatea acestora în carcasă a scăzut cu 4,7%. În unitățile industriale specializate numărul de bovine sacrificate a scăzut cu 15,4%, iar greutatea în carcasă a acestora a scăzut cu 7,2%. În luna decembrie 2013, sacrificările de bovine în unitățile industriale specializate au avut o pondere de 14,7% din totalul bovinelor sacrificate.

De asemenea, numărul total de porcine sacrificate și greutatea lor în carcasă au scăzut cu 4,9%, respectiv cu 6,1% în decembrie 2013, față de aceeași perioadă a anului precedent. Sacrificările de porcine în unitățile industriale specializate au avut o pondere de 30,7% în totalul porcinelor sacrificate în luna decembrie. În unitățile industriale specializate numărul de porcine sacrificate și greutatea lor în carcasă au crescut cu 14,5%, respectiv cu 12,4%.

În ceea ce privește numărul total de ovine și caprine sacrificate a scăzut cu 1,7%, iar greutatea în carcasă a acestora a crescut cu 1,7%. În unitățile industriale specializate numărul de ovine și caprine sacrificate și greutatea lor în carcasă au crescut cu 22,2%, respectiv cu 18,3%. Sacrificările în unitățile industriale specializate au avut o pondere 6,3% din totalul ovinelor și caprinelor sacrificate.

Numărul total al păsărilor sacrificate și greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 1,2%, respectiv cu 0,8%. În unitățile industriale specializate s-a realizat 83,0% din totalul tăierilor de păsări. Sacrificările în acest tip de unități au înregistrat creșteri atât la numărul de păsări sacrificate cât și la greutatea acestora în carcasă cu 5,0%, respectiv cu 7,4%.

×
Subiecte în articol: productie carne romania