x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PROFESORI NEPLĂTIŢI/"Voluntariat" la tezele cu subiect unic

PROFESORI NEPLĂTIŢI/"Voluntariat" la tezele cu subiect unic

de Eugenia Mihalcea    |    13 Mar 2009   •   00:00

Unii dintre profesorii care au participat la tezele cu subiect unic în primul semestru al acestui an şcolar nu vor fi plătiţi, conform unui ordin al ministrului Educaţiei. Mai exact, preşedinţii de comisii şi dascălii evaluatori de la clase nu vor lua nici un ban pentru munca lor.




Profesorii de la clasă nu sunt plătiţi pentru lucrările pe care le corectează
Foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Ordinul ministrului Educaţiei de la 30 ianuarie 2009, care prevede modul de plată al profesorilor care au participat la teze, ar putea fi luat în discuţie în cadrul Comisiei de Dialog Social care se desfăşoară zilele acestea la Ministerul Educaţiei, după cum a precizat Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). "Noi ne-am înţeles într-un fel, iar ordinul precizează altceva. Sumele au fost mult reduse, dar sperăm să se revină pe ordin", a completat Cornea. Pe de altă parte, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Doina Pană, a declarat că "ordinul se va lua în discuţie dacă există pe agenda de lucru a sindicatelor".

Conform actului normativ, profesorii care sunt membri ai comisiilor din şcolile cu cel puţin trei clase pe an de studiu sunt plătiţi cu 80 de lei de persoană, iar asistenţii - cu 40 de lei de persoană, pentru fiecare asistenţă. În ordin se precizează că în unităţile de învăţământ cu una-două clase pe an de studiu "comisia va fi constituită dintr-un preşedinte, un membru şi asistenţi". Problema, după cum atrage atenţia un director de şcoală din judeţul Iaşi, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, constă în faptul că acest ordin vorbeşte despre o comisie care va fi constituită, în condiţiile în care "comisia a fost organizată deja conform metodologiei privind desfăşurarea tezelor cu subiect unic în toamna anului 2008". "Această comisie şi-a desfăşurat activitatea pentru care urmează a fi plătită. În metodologia amintită, comisiile din şcoli puteau avea unu-patru membri. La nivelul şcolii pe care o conduc, comisia a fost constituită prin decizie a directorului cu trei membri, or, acum trebuie să plătesc doar un om", concluzionează directorul.

DIRECTORII LUCREAZĂ PE GRATIS
Mai mult decât atât, în ordinul de la 30.01.2009 se precizează că personalul didactic de conducere, degrevat total de sarcini în cadrul şcolii, nu va fi plătit. Nu se spune însă dacă directorii care nu sunt degrevaţi total de ore vor lua vreun ban pentru participarea la teze sau dacă vreun preşedinte de comisie va fi renumerat. "Anul trecut am luat 140 de lei de persoană, ca preşedinte de comisie. Este o muncă suplimentară, pentru că am mers după teze la judeţ, le-am asigurat securitatea pe drum etc.", spune directorul ieşean.   

În ceea ce priveşte cadrele didactice corectoare din şcoli, acestea nu au fost plătite niciodată şi nu sunt trecute nici în ordinul din acest an. Deşi se consideră că profesorii de la clasă oricum corectau tezele elevilor lor, dascălii spun că responsabilitatea este mult mai mare decât la o teză obişnuită, iar uneori au fost nevoiţi să stea şi noaptea să evalueze lucrările pentru a se înscrie în termenul-limită stabilit de metodologie.

×
Subiecte în articol: scoala