x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Profesorii au câştigat banii pe care îi aveau deja

Profesorii au câştigat banii pe care îi aveau deja

de Eugenia Mihalcea    |    07 Mai 2009   •   00:00
Profesorii au câştigat banii pe care îi aveau deja
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Salariile dascălilor nu vor fi micşorate în acest an, dar nici nu vor mai creşte cu 33,6%, aşa cum le-au promis politicienii oamenilor de la catedră în timpul campaniei electorale. Elevii, care vor susţine astăzi teza cu subiect unic la Română, sunt principalii câştigători ai acordului încheiat ieri între sindicate şi miniştri, prin care profesorii s-au angajat să renunţe la grevă.



Tezele cu subiect unic vor fi susţinute după calendarul cunoscut - respectiv 7, 13 şi 21 mai - de elevii din clasele a VII-a şi a VIII-a, după ce toate federaţiile din Educaţie au semnat acordul cu guvernanţii.

Protocolul, semnat ieri de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN), Federaţia "Spiru Haret", Federaţia "Alma Mater" şi miniştrii Educaţiei, Muncii şi Finanţelor, are 10 puncte. Cel mai important lucru obţinut de profesori este garanţia faptului că salariile lor nu vor fi micşorate în acest an.

Mai exact, la punctul unu din document se precizează că resursele alocate Educaţiei prin buget vor fi asigurate de Ministerul Finanţelor, astfel încât să nu fie afectat nivelul veniturilor salariale ale cadrelor didactice. Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat că sumele necesare pentru veniturile salariale ale cadrelor didactice sunt garantate şi că ministerul pe care îl conduce se angajează să asigure resursele.

Pe de altă parte, sindicatele au renunţat să mai discute despre Legea 221/2008, care prevedea creşterea salariilor cadrelor didactice cu 33,6% - celebrul act normativ adoptat cu unanimitate de voturi în timpul campaniei electorale de anul trecut. Ei s-au mulţumit să suspende greva pe care o anunţaseră, de frică să nu rămână şi fără banii pe care îi primesc acum.

MAI PUŢINI NECALIFICAŢI
În schimb, un alt punct din acord se referă la preluarea în corpul legii salarizării unitare a sistemului bugetar a unui model european de ierarhizare a categoriilor bugetare. În acest sens, Ministerul Educaţiei va susţine plasarea cadrelor didactice cât mai aproape de vârful ierarhiei.

"Mă voi bate pentru creşterea salariilor mici în România. Credem că, în măsura în care economia românească se va porni în partea a doua a anului - sperăm asta -, vom reuşi să dirijăm toate eforturile pentru cei cu venituri mici", a declarat vicepremierul Dan Nica.

Prin acordul semnat ieri, Ministerul Educaţiei nu le garantează dascălilor faptul că nu vor mai dispărea oameni din sistem. Este vorba despre profesori suplinitori sau necalificaţi, care ar putea să rămână fără locuri de muncă până în toamnă. "Reducerea numărului de posturi este problema inspectorilor şi a directorilor şcolari, dar eu am spus de nenumărate ori că nu mi se pare normal ca într-o şcoală să existe o clasă cu 12 elevi şi alta cu 13 elevi şi să nu fie comasate", a declarat ministrul Ecaterina Andronescu, făcând referire la acest aspect.

Şi Liviu Marian Pop, secretarul general al FSLI, a precizat că sindicatele sunt pentru reformă în Educaţie şi că nu vor milita pentru păstrarea necalificaţilor în sistem.




LEGE GENERALISTĂ
Potrivit punctului doi din acordul semnat ieri, în luna mai se va constitui, prin ordin al ministrului Educaţiei, Comisia de monitorizare pentru evaluarea modului în care s-au realizat şi se vor realiza cheltuielile privind investiţiile în Educaţie. Punctul trei se referă la definitivarea principiilor şi a calendarului privind descentralizarea.

În acest sens, vicepremierul Dan Nica a lansat o invitaţie ca marţea viitoare să aibă loc o întâlnire la Ministerul Administraţiei şi Internelor cu sindicalişti şi reprezentanţi ai asociaţiilor primarilor de comune, de oraşe şi a preşedinţilor de consilii judeţele.

Acordul mai prevede ca Ministerul Educaţiei şi partenerii sociali să înceapă dezbaterile pe legile învăţământului la data de 15 mai. "Vom dezbate proiectele de legi ale Ministerului Educaţiei, care aduc abordări mai generale faţă de legile promovate de fostul ministru Cristian Adomniţei şi pentru modernizarea sistemului", a precizat Ecaterina Andronescu, care a spus că va lua în discuţie şi proiectele Comisiei Prezidenţiale pentru Educaţie.

SCANDAL MOCNIT
Totodată, proiectele şi programele de cercetare aflate în derulare vor continua, prin alocarea corespunzătoare a creditelor bugetare şi prin utilizarea creditelor de angajament, iar titularizarea va fi menţinută în sistemul naţional de învăţământ şi în viitoarele legi ale Educaţiei.

În ultimele două puncte ale acordului se arată că sindicaliştii suspendă greva anunţată, iar în cazul în care nu se vor respecta termenii din acest acord îşi rezervă dreptul de a relua acţiunile de protest. Liderul Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, a spus că acordul este pe muchie de cuţit şi că în orice moment în care nu va fi respectat unul dintre punctele acordului conflictul de muncă va fi redeschis.

Isvoranu a atras atenţia ieri că "sfârşitul anului este departe". Şi Liviu Marian Pop a declarat că în urma discuţiilor conflictul de muncă a fost suspendat atât timp cât se respectă toate prevederile acordului convenit cu Ministerul Educaţiei.

×
Subiecte în articol: scoala educaţiei ministerul