x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Profesorii protestatari, amăgiţi cu promisiuni

Profesorii protestatari, amăgiţi cu promisiuni

de Eugenia Mihalcea    |    04 Mai 2009   •   00:00

Greva generală a profesorilor, programată pentru mâine – ziua în care ar trebui să se susţină teza cu subiect unic la limba română, va fi negociată astăzi, la ora 12.00, de către ministrul Educaţiei, cel al Finanţelor şi profesori. Guvernanţii vor oferi din nou promisiuni, din cauză că bani au declarat deja că nu au.



Premierul şi ministrul Educaţiei au declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că nu există bani pentru majorarea salariilor profesorilor. În aceste condiţii, dascălii sunt decişi, în proporţie de 70%, să boicoteze tezele cu subiect unic şi să nu mai accepte promisiunile Executivului. Asta, după ce actualul guvern nu a reuşit să îşi respecte promisiunea făcută înainte de alegeri de a oferi majorarea salarială de 50% şi, mai mult decât atât, se află acum în imposibilitatea de a acorda creşterea salarială de 5%, cu inflaţia.

Profesorii sunt surprinşi de întâlnirea de astăzi, deoarece guvernanţii au spus clar că: "aceste resurse financiare nu există". "Dacă şi-au exprimat imposibilitatea de a acorda majorările salariale, nu înţeleg de ce ne întâlnim mâine (azi- n.r.)", a precizat ieri Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). Cornea a adăugat că mandatul celor patru federaţii din învăţământ este foarte clar şi că profesorii au semnat pentru grevă generală în zilele de 5, 13 şi 21 mai, când au loc tezele cu subiect unic la clasele a VII-a şi a VIII-a. "Pentru ziua de marţi rămâne totul în picioare", a explicat preşedintele FSLI.

NEGOCIERI FĂRĂ BANI
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că va încerca, în cadrul întâlnirii de astăzi, să convingă sindicatele să renunţe la grevă. Ea a adăugat că, dacă nu va reuşi, va fi nevoită să reprogrameze teza pentru ziua de 24 mai. Ministrul a spus că la întâlnire va fi prezent şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea. "Aş vrea să semnăm chiar un document, un fel de angajament privind sumele ce ar putea fi alocate educaţiei la rectificare sau privind susţinerea în cazul angajării fondurilor structurale", a mai spus Andronescu.

Pe 30 aprilie, premierul Emil Boc a cerut sindicatelor să renunţe la grevă şi să nu transfere efectele crizei economice asupra elevilor. "Aceste resurse financiare nu există. Dacă dumneavoastră credeţi că primul-ministru are în dulap o tiparniţă cu care aduce şi scoate bani ca să-i arunce pe piaţă, vă înşelaţi", a spus Boc.

×
Subiecte în articol: scoala