x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Profil de candidat: „Regele gunoaielor” Cezar Preda a dat faliment

Profil de candidat: „Regele gunoaielor” Cezar Preda a dat faliment

de Cristian Anton    |    07 Dec 2016   •   14:42
Profil de candidat: „Regele gunoaielor” Cezar Preda a dat faliment
Sursa foto: SORIN LUPSA

Cezar Preda a fost unul din „greii” PDL, politician extrem de influent şi afacerist de succes. În urmă cu 10 ani, actualul deputat PNL era poreclit „regele gunoaielor”, datorită businessului cu servicii de salubrizare pe care îl derula în marile oraşe ale ţării. După dispariţia PDL, Cezar Preda a intrat într-un con de umbră, dar nu s-a retras din politică. Mai mult, va fi deputat şi după 11 decembrie, fiind primul pe lista pentru Camera Deputaţilor a PNL Dâmboviţa. Între timp, Cezar Preda are bătăi de cap serioase şi a cerut falimentul uneia din firmele familiei sale.

 

„Regele gunoaielor” Cezar Preda a dat faliment, ca o ironie a sorţii, din cauza Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM). Anul trecut, Ecopim Recycling SA din Bucureşti, deţinută de familia Preda, a făcut parte din companiile sancţionate de AFM cu amenzi în valoare totală de 13 milioane de euro. Operatorii din industria colectării deşeurilor au fost acuzaţi că declarau în fals reciclarea ambalajelor colectate, pe care le aruncau, în realitate, peste tot acolo unde le vedem şi acum că sunt. Ecopim Recycling SA a fost amendată cu 600.000 de euro, iar asta a dus, practic, la faliment, întrucât firmele au preferat să plătească, pentru a evita răspunderea penală. Pe 10.11.2016, societatea familiei Preda a cerut falimentul, iar pe 21.11.2016 Tribunalul Bucureşti deschide procedura generală a insolvenţei, numind ca administrator judiciar provizoriu pe Management Reorganizare şi Lichidare SPRL.

Afaceri pe minus

Interesant este faptul că Ecopim Recycling SA şi-a mai cerut falimentul o dată, în decembrie 2015. Familia Preda s-a răzgândit peste câteva zile, iar în ianuarie 2016 a retras solicitarea adresată tribunalului. Ecopim Recycling este deţinută de persoanele juridice Atlas Invest SRL Buzău, controlată de Cezar Preda şi soţia sa, Jeanina şi MP Business Development SRL Bucureşti, patronată de fiul celor doi, Mircea Preda. Firma are ca domeniu de activitate alte activităţi suport pentru întreprinderi şi a raportat un an 2015 dezastruos: cifră de afaceri de 1.099.093 lei şi pierderi de 3.052.958 lei, cu şapte angajaţi. Pe minus a fost şi Atlas Invest SRL, firma soţilor Preda- afaceri de 283.161 lei şi pierderi de 299.393 lei, dar şi cea a fiului Mircea, MP Business Development SRL- cifră de afaceri de 133.743 lei şi pierderi de 69.876 lei.  

A împrumutat PNL cu bani

Chiar dacă businessurile se prăbuşesc, deputatul Cezar Preda şi soţia tot câştigă binişor de pe urma acestora. Liberalul a declarat venituri de 59.400 lei de la Camera Deputaţilor, 1.608 lei de la Universitatea Politehnică Bucureşti, în timp ce soţia a încasat 12.000 lei de la MP Business Development şi 60.000 lei de la Ecopim Recycling. În plus, Cezar Preda a câştigat din dividendele Atlas Invest 138.412 lei, iar Jeanina Preda 114.750 lei, de la aceeaşi firmă. Bani suficienţi pentru deputat ca să-şi împrumute propriul partid, în luna mai 2016, cu 40.000 de lei. Potrivit contractului de împrumut, semnat de liderii de atunci ai PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, deputatul Cezar Preda urma să-şi primească înapoi banii pe 04.11.2016.

Cezar Preda a fost unul din cei mai influenţi politicieni din perioada Traian Băsescu. După trei mandate la Buzău, vicepreşedintele PNL candidează acum în Dâmboviţa

×