x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prognoză meteo pe şase luni

Prognoză meteo pe şase luni

de Dan Panaitescu    |    23 Mar 2009   •   00:00
Prognoză meteo pe şase luni
Sursa foto: Mihai Barbu/Reuters

Cum deja ne-am obişnuit, şi vara anului acesta va fi una călduroasă, cu temperaturi ridicate în toate cele trei luni ale verii. Dacă în aprilie şi mai cantităţile de precipitaţi se vor încadra în limitele normale pentru această perioadă a anului, începând din iunie precipitaţiile încep să scadă cantitativ, ca în lunile iulie şi august acestea să dispară aproape complet. Acest fapt nu poate decât să nu fie pe placul agricultorilor, care nu vor avea un an bun în ceea ce priveşte culturile de porumb din majoritatea regiunilor. Singurele regiuni "favorizate" sunt cele din nordul şi centrul ţării.



APRILIE. A doua lună de primăvară a acestui an ne aduce temperaturi normale în regiunile estice, iar în restul teritoriului vor fi puţin sub media celor înregistrate în anii trecuţi. În intervalele cele mai calde ale lunii, valorile maxime pot depăşi 25°C, iar minimele nocturne pot ajunge şi până la ¬5°C, dar nu vor coborî sub acest prag. Pe alocuri, în zonele depresionare din nordul şi centrul ţării, se vor produce condiţii de brumă şi îngheţ la nivelul solului. La capitolul precipitaţii, acestea vor putea depăşi valorile medii multianuale în vestul, centrul şi sudul teritoriului, iar în rest vor fi normale pentru această perioadă a anului.

MAI CU PARFUM DE VARĂ. Ultima lună de primăvară va semăna cât se poate de bine cu una autentică de vară. Această impresie o lasă temperaturile care se vor înregistra în luna mai, valori ce vor depăşi 30°C în zilele cele mai călduroase. Dacă privim şi temperaturile minime, aceastea vor fi aproximativ egale cu limita de îngheţ în depresiunile din nordul şi centrul ţării. Precipitaţiile care vor cădea pe parcursul acestei luni vor înregistra valori în general normale în aproape toată ţara. Excepţie va face doar partea de sud a ţării, unde precipitaţiile vor fi mai însemnate cantitativ.

IUNIE CU VALORI RIDICATE. Prima lună de vară se va face remarcată în primul rând prin temperaturile ridicate care se vor înregistra încă de la începutul intervalului. "Cireşarul" va avea parte de precipitaţii în limitele normale, exceptând zonele sud-vestice ale ţării, unde cantităţile de apă vor fi mai mici decât media anuală pentru această perioadă de prognoză.

CĂLDURA, CEVA NORMAL PENTRU IULIE.
Luna lui Cuptor nu se dezminte nici anul acesta, când temperaturile vor fi cu mult peste media normală a temperaturilor înregistrate în anii trecuţi în această perioadă. O problemă în luna iulie ar consta într-un deficit al precipitaţiilor în toate zonele ţării, mai puţin în regiunile nordice şi centrale, unde cantităţile de apă vor fi normale şi suficient pentru culturile agricole ale acelor zone.

ÎN AUGUST NU SE SFÂRŞEŞTE VARA.
Chiar dacă se ştie că luna august marchează sfârşitul verii, asta nu se întâmplă decât din punct de vedere calendaristic. Temperaturile vor fi apropiate de cele ale lunii precedente, iar în zilele cele mai călduroase le vor depăşi, dar nu cu mai mult de 2°C... 3°C. Minimele nocturne nu se vor apropia de pragul de îngheţ nici măcar în depresiunile intracarpatice din centrul şi nordul ţării. În ceea ce priveşte precipitaţiile, acestea vor fi afectate de temperaturile ridicate. Cantităţile de apă care vor cădea în luna august vor fi sub limitele normale pentru această perioadă a anului, fapt care va dăuna agriculturii.

UN OCHI ÎN "OGRADĂ". Temperaturile mai mult sau mai puţin normale care se vor înregistra în lunile care urmează nu pot să nu îşi lase amprenta şi asupra agriculturii. În aprilie, se pot semnala excese de apă în nord-vestul ţării şi chiar băltiri temporare la suprafaţa solului, iar în luna mai, zona sud-vestică va avea de suferit din cauza deficitului de apă. Iunie va aduce deficite de apă în Dobrogea şi Muntenia, iar în iulie şi în august seceta va fi accentuată.

×
Subiecte în articol: temperaturile ţării normale meteo