x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Programa şcolară a fost revizuită - Mai puţine ore pentru elevi

Programa şcolară a fost revizuită - Mai puţine ore pentru elevi

de Alina Gavrila    |    15 Mai 2008   •   00:00

Secretarul de stat pentru învăţămînt preuniversitar, Svetlana Preoteasa, a anunţat azi într-o conferinţă de presă finalizarea revizuirii programei şcolare pentru clasele V-VIII, precizînd că aceasta a fost redusă cu aproximativ 30%.



Secretarul de stat pentru învăţămînt preuniversitar, Svetlana Preoteasa, a anunţat azi într-o conferinţă de presă finalizarea revizuirii programei şcolare pentru clasele V-VIII, precizînd că aceasta a fost redusă cu aproximativ 30%.

Următoarea etapă este aprobarea programelor şcolare pentru aceste clase prin ordin de ministru. "Nu avem pretenţia că e cea mai bună revizuire sau că nu se poate mai mult decît atît, dar asta am putut să facem într-un timp atît de scurt, de pe 15 octombrie şi pînă acum", a spus Preoteasa.


DE LA ANUL. Secretarul de stat a precizat că programa şcolară revizuită va fi aplicată în anul şcolar 2008-2009, dar se va aplica la actuala clasă a VI-a, care în acel an şcolar va fi clasa a VII-a. "Sînt multe modificări. La limba şi literatura română s-au scos textele sugerate. S-au scos, de asemenea, la clasa a V-a foarte multe noţiuni care privesc dinamica vocabularului, iar la limbile moderne se va pune accent mai mult pe comunicare. La matematică, geometria de a IV-a a fost scoasă şi trimisă la clasa a V-a. Patrulaterele de la a VI-a au trecut la a VII-a, iar operaţiile cu fracţii ordinare au fost scoase de la clasa a VI-a. La fizică s-a renunţat la teorie şi s-a mers pe activitatea practică de laborator. De asemenea, la clasa a VI-a, la fizică s-a scos electrificarea corpurilor. La biologie ­ clasa a V-a, au fost eliminate adaptări ale plantelor la diferite condiţii de mediu. La clasa a VII-a a fost scoasă evoluţia ecosistemelor. De asemenea, la istorie ­ clasele V, VI, VII, VIII, au fost scoase teme, concepte şi termeni care dădeau dureri de cap profesorilor şi elevilor. Şi în clasa a V-a s-a scos capitolul cu populaţiile primitive. În ceea ce priveşte geografia de clasa a VII-a au fost scoase elemente de geografie, fizică, formarea şi evoluţia reliefului", a exemplicat secretarul de stat. În cazul manualelor pentru clasele a V-a şi a VIII-a, unde a fost revizuită programa şcolară, Preoteasa a explicat că anul şcolar 2008-2009 va fi unul de "tranziţie": "Sperăm ca la 1 ianuarie 2009 să avem primele manuale noi, iar pînă în 1 septembrie acelaşi an să fie realizate toate manualele pentru programele şcolare revizuite", a declarat Preoteasa. Reprezentantul MECT a declarat că la sfîrşitul verii, reprezentanţi ai ministerului vor începe să lucreze la modificarea programei şcolare a claselor de liceu. Potrivit sursei citate, la toate materiile se va pune accent pe activitatea practică.


REVIZUIRE. Secretarul de stat a afirmat că revizuirea programelor şcolare a fost realizată în urma consultării cu psihologi, dar şi cu medici, întreg procesul de revizuire avînd în vedere centrarea pe elev, realizarea unui echilibru între bugetul de timp alocat disciplinei prin planul cadru de învăţămînt şi oferta de obiective de de referinţă şi de conţinuturi vizate în procesul de învăţare/predare şi asigurarea coerenţei verticale la nivelul disciplinei şi a corelării orizontale la nivel de arie curriculară. La revizuirea programelor şcolare au lucrat 1.259 profesori pe toate specialităţile. Dintre aceştia, 739 pe grupuri de lucru, 423 în cadrul comisiei naţionale şi 97 monitori de calitate.

Svetlana Preoteasa a declarat că în anul 2009-2010, în urma revizuirii programelor şcolare, elevii vor avea maxim cinci ore pe zi, şi acestea în cazul celor din clasele a XI-a şi a XII-a. Reprezentantul MECT a anunţat că în cursul zilei de azi a fost lansat website-ul www.curriculum2008.edu.ro, care cuprinde pachetul complet al programelor şcolare revizuite pentru ciclul gimnazial de învăţămînt al claselor V-VIII. Pe acest website va apărea şi tabelul comparat al programelor vechi şi noi.
    

×
Subiecte în articol: scoala clasa scolare