x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Programul "Reinhart Hoselleck"/Premieră în Europa de Est

Programul "Reinhart Hoselleck"/Premieră în Europa de Est

de Mircea Opris    |    30 Oct 2008   •   00:00
Programul "Reinhart Hoselleck"/Premieră în Europa de Est

Universitatea de Vest din Timişoara, prin Catedra de Istorie, propune din acest an un proiect unic în Europa de Est: Programul Internaţional al Şcolii Doctorale de Istorie Conceptuală, ce va fi deschis mâine în Aula Bibliotecii Centrale Universitare din oraşul de pe Bega.



Susţinut financiar de Fundaţia Volkswagen din Germania, Programul "Reinhart Hoselleck" îşi propune abordarea trecutului printr-o metodă interdisciplinară, tema fiind comunicarea social-politică în România secolelor al XIX-lea şi al XX-lea. Proiectul se va derula în cadrul Catedrei de Istorie a Universităţii de Vest din Timişoara, partener fiind Catedra de Istorie a Universităţii Tehnice din Aachen. Coordonarea ştiinţifică aparţine profesorilor Victor Neumann (foto), respectiv Armin Heinen, specialişti recunoscuţi în mediile academice pentru originalitatea studiilor de istoria României şi în istoria Europei Central-Sud-Estice. Festivitatea de deschidere a programului va avea loc mâine la ora 12:00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare din Timişoara.
opt burse a cÂte 550 de euro
Istoria conceptuală urmăreşte să lămurească tema comunicării în limba şi cultura românilor şi să redea o imagine mai profundă asupra condiţiilor istorice, politice şi sociale a conceptelor. Deconstrucţia conceptelor vizează conştientizarea rolului lor şi  stimulează căutarea de noi reprezentări, potrivite din punct de vedere lingvistic identităţii şi ordinii sociale contemporane. Istoria conceptuală va permite o relaţie mai prudentă în ceea ce priveşte limbajul, vizând promovarea unei culturi politice în acord cu aceea occidental-europeană. În acest program participă absolvenţi de master din România şi din alte ţări, care au cunoştinţe foarte bune de limba română şi de limba germană. Viitorii doctoranzi sunt selectaţi prin consultarea Comitetului ştiinţific internaţional care răspunde de toate activităţile şcolii doctorale de istorie conceptuală de la Universitatea de Vest din Timişoara şi din care fac parte personalităţi ale vieţii academice româneşti, europene şi americane. Din totalul de opt burse, a câte 550 de euro, patru vor fi rezervate candidatelor, iar trei vor fi acordate candidaţilor internaţionali, din care unul din Ungaria sau Serbia. Informaţii suplimentare se pot obţine de la Secretariatul de servicii doctorale din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.

×
Subiecte în articol: observator