x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Programul telefericelor în ziua de Anul Nou!

Programul telefericelor în ziua de Anul Nou!

de Sorin Anghel    |    29 Dec 2011   •   21:00

Administratorii partiilor se simt nepu­tin­ciosi. Temperaturile din luna de­cem­brie nu le-au permis inzapezirea com­pleta a pistelor de schi si snow­boar­ding. Turistii plecati la munte se simt pacaliti

E zapada putina cam peste tot in Car­pati. Nici un administrator de par­tie nu se poate lauda ca are o partie pregatita exact asa cum trebuie. Aceasta situatie critica coinci­de cu un aflux mare de turisti in sta­tiunile montane. Multa lume a sperat ca montarea tunurilor pentru zapada artificiala va putea salva deficitul de precipitatii din luna decembrie. Numai ca, pentru a putea face zapada artificiala, o instalatie are nevoie de temperaturi de –4°C, iar un tun sau o lance precum cele din Masivul Postavaru au nevoie de –12°C.

Prognoza meteorologica pentru urmatoarele zile arata un val de precipitatii slabe pentru ultima zi din 2011, astfel ca sunt sanse ca de Anul Nou conditiile pentru schi si snowboarding sa fie mai bune decat cele existente in prezent. Programul instalatiilor de transport pe cablu va fi un pic diferit in prima zi din 2012. La Azuga, telegondola va incepe sa functioneze de la ora 11:00, numai ca schiorii trebuie sa stie ca nici Sorica si nici Cazacu, cele doua partii din statiunea prahoveana, nu sunt deschise. "Nu am reusit sa inzapezim complet toate partiile. Numai pe Sorica avem 8 hectare pe care trebuie sa le acoperim cu zapada, dar noaptea, termometrul ne arata doar –1°C. La aceasta temperatura noi nu putem face nimic", a declarat Vasile Richea, administratorul telegondolei din Azuga si seful echipei care se ocupa de zapada artificiala.

In Poiana Brasov conditiile de schi nu sunt tocmai bune. Multi turisti s-au plans ca si-au stricat schiurile in Masivul Postavaru din cauza pietrelor de pe partii. Zapada artificiala s-a produs doar pe Drumul Rosu, dar numai de la Platoul Ruia in jos. De retinut este faptul ca in lacul de acumulare de pe munte a fost apa doar pentru inzapezirea a numai 10 hectare din cele 60 existente. Nivelul apei din lac este mai mic de un metru. Este tot mai clar ca iarna aceasta va fi una de sacrificiu pentru Poiana Brasov. In ziua de Anul Nou, tele­schiul de pe Bradul si instalatiile de trans­port pe cablu din Masivul Posta­varu vor fi deschise cu incepere de la ora 11:00. www.jurnalul.ro transmite imagini live din Poiana Brasov. Daca mergeti la schi in perioada urmatoare, trimiteti fotografiile sau filmuletele voastre la sorin.anghel@jurnalul.ro si acestea vor fi publicate in Jurnalul National si pe www.jurnalul.ro!

Bucovina este in criza de zapada
Nici o partie din ju­detul Suceava nu are conditii bu­ne pentru practi­ca­rea sporturilor de iarna.
Multi romani au ales sa-si petreaca Sarbatorile de iarna in Bucovina, atrasi de ospitalitatea localnicilor, preturile mici si peisajele calduroase, cum nu gasesti nicaieri in tara. Din pacate, iubitorii sporturilor de iarna au trebuit sa-si cam puna pofta in cui.

Singura partie deschisa din Bucovina este cea de la Vatra Dornei. Conditiile nu sunt tocmai grozave nici acolo, dar incepatorii se bucura de putina zapada existenta pe partia Parc, acolo unde baby-ski-ul a functionat zi de zi in ultima perioada. Partiile Veverita si Dealu Negru, aceasta din urma avand o lungime de 3.400 si fiind deservita de un telescaun vechi de 30 de ani, sunt inchise. www.jurnalul.ro transmite imagini live de la Vatra Dornei.

La fel stau lucrurile la Malini si la Sucevita. A nins atat de putin incat turistii ajunsi in aceste localitati nici macar nu au indraznit sa-si puna claparii in picioare. De mentionat faptul ca partia de la Malini are instalatie de zapada artificiala. www.jurnalul.ro transmite imagini live de la Malini.La Gura Humorului, partia este deschisa, dar nu prea. Din lungimea de 1.400 de metri a pistei Soimul, doar jumatate este acoperita cu zapada. Telescaunul functioneaza fara probleme, iar numarul turistilor care vor sa incerce transportul pe cablu este destul de mare. In ziua de Anul Nou, telescaunul de la Gura Humorului va functiona cu incepere de la ora 12:00.

Valea Jiului
Cea mai cautata statiune de pe Valea Jiului, Straja, sufera din cauza deficitului de precipitatii din aceasta luna. Nu doar ca nu a nins, dar nici rezervoarele de apa pentru instalatia de zapada artificiala nu au fost alimentate suficient. Pe partiile Constantinescu, Platoul Soarelui si Sf. Gheorghe se schiaza in conditii bune, in vreme ce pe Mutu au inceput sa apara primele portiu­ni cu iarba. In ziua de Anul Nou, toate teleschiurile din statiune vor functiona cu incepere de la ora 11:00. Accesul pe munte se poate face atat cu masina, cat si cu telescaunul. Este de preferat sa alegeti cea de-a doua varianta. Numarul locurilor de parcare din statiune este limitat. www.jurnalul.ro transmite imagini live de la Straja. Acelasi program de lucru este si in Paring. www.jurnalul.ro!

Maramures
La Suior, telescaunul are program de lucru normal. Instalatia va fi deschisa de la ora 10:00 si va fi oprita abia la ora 22:00. Conditiile de schi nu sunt tocmai bune, motiv pentru care e bine sa folositi echipament de la centrele de inchirieri. www.jurnalul.ro transmite imagini live din statiunea maramureseana. In statiunea de langa Baia Sprie inca mai sunt locuri libere pentru vacanta de Revelion. Mai multe detalii gasiti pe www.suior.ro! La Cavnic, ziua de schi va incepe de la ora 12:00 si se va incheia la ora 21:00. Sunt deschise toate partiile din domeniul schiabil Roata. www.jurnalul.ro transmite ima­gini live de la Cavnic. Cei care merg in Maramures de la Cluj-Napoca sunt sfatuiti sa fo­lo­seasca drumul ce trece prin Tg. Lapus. Varianta prin Baia Ma­re este mai lunga si mai proasta.

Banat
Banatenii sunt foarte indragos­titi de sporturile de iarna. Se vede asta si din programul instalatiilor de transport pe cablu. In ziua de Anul Nou, telescaunul de la Valgiug si teleschiul Goz­nuta de pe Semenic vor func­tiona cu incepere de la ora 8:30. "Am facut probele pentru tele­scaunul de la Valiug, totul este bine, astfel ca de Anul Nou se va putea schia fara probleme. Fa­cem cat mai multa zapada artificiala", a declarat Nelu Popa, administratorul instalatiei de transport pe cablu de la Valiug. La Muntele Mic, tele­schiul de pe partia Nordica va functiona cu incepere de la ora 10:00.

×
Subiecte în articol: ski express