x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proiect: Bani pentru controlul poluării cu nutrienţi

Proiect: Bani pentru controlul poluării cu nutrienţi

de Alexandru Nastase    |    07 Apr 2010   •   00:00
Proiect: Bani pentru controlul poluării cu nutrienţi
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Banca Mondială împrumută României 50 milioane de euro pentru ca ţara noastră să ţină sub control poluările cu nutrienţi. Partea română contribuie cu 10 milioane de euro la aceste proiecte.



Proiectul urmăreşte reducerea poluării apei şi solului cu nutrienţi (în special azot şi fosfor) prin investiţii în 86 de localităţi din zone vulnerabile la acest tip de poluare, din 34 de judeţe ale României. Valoarea proiectului, implementat pe o perioadă de cinci ani, este de 60,04 milioane de euro. Sursele de finanţare sunt: împrumut Banca Mondială - 50 milioane de euro, donaţie Facilitatea Globală de Mediu - aproximativ 4,01 milioane de euro, contribuţii consilii judeţene - 1,4 milioane de euro, contribuţii consilii locale - 3,63 milioane de euro, contribuţie Administraţia Naţională Apele Române - 1 milion de euro.

O delegaţie a Băncii Mondiale a vizitat câteva dintre localităţile unde vor fi implementate proiectele. "România este un membru important al Uniunii Europene şi, ca stat membru, îi revin anumite obligaţii. Acest proiect răspunde, printre altele, acestor cerinţe privind mediul înconjurător. Au fost găsite modalităţi care să fie benefice locuitorilor din zonă, astfel încât să aibă de câştigat şi agricultura, şi mediul înconjurător.

S-a creat un parteneriat între Guvernul României, autorităţile locale, cetăţenii acestei zone şi partenerii externi (instituţiile implicate la nivel internaţional), care reprezintă o situaţie de tip «win-win», în care toată lumea are de câştigat", a spus Peter Harold, Country Director pentru România din partea Băncii Mondiale.

OBIECTIVE PE TERMEN LUNG
"Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" implică activităţi de colectare, depozitare şi gestionare a gunoiului de grajd şi a gunoiului menajer, dotarea comunităţilor locale cu echipamente pentru colectarea şi împrăştierea ca fertilizant organic a gunoiului de grajd, dotarea gospodăriilor cu platforme individuale de depozitare a gunoiului de grajd, construcţia unor platforme comunale de depozitare şi management al gunoiului de grajd, reabilitarea păşunilor comunale şi crearea unor bariere vegetale pentru protecţia cursurilor de apă, dar şi dezvoltarea unui sistem central de furnizare a apei potabile, concomitent cu un sistem centralizat de canalizare şi de epurare a apelor uzate.

Aceste măsuri vor elimina riscul îmbolnăvirii cauzate de consumul de apă infestată şi vor promova utilizarea eficientă a gunoiului de grajd care, în acest mod, nu va mai fi un factor poluant. Poluarea cu nitraţi este un proces care afectează pânza freatică, oamenii şi întregul ecosistem.

×
Subiecte în articol: verde!