x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proiect - Educaţia, pe un nou drum

Proiect - Educaţia, pe un nou drum

de Alina Gavrila    |    18 Dec 2007   •   00:00
Proiect - Educaţia, pe un nou drum
Sursa foto: Christian Silva/

Ministrul Cristian Adomniţei (foto) a lansat ieri in dezbatere publică noul pachet de legi privind invăţămăntul preuniversitar, superior şi statutul personalului didactic.


Ministrul Cristian Adomniţei (foto) a lansat ieri in dezbatere publică noul pachet de legi privind invăţămăntul preuniversitar, superior şi statutul personalului didactic.

Proiectele au fost afişate pe site-ul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi se vor afla in dezbatere publică pănă la 17 februarie, timp in care vor putea fi aduse sugestii şi amendamente. Acestea vor fi analizate, evaluate şi, după caz, integrate in proiect. După definitivare, proiectul va intra in dezbatere parlamentară, pentru a putea fi supus votului.


STRUCTURI. Proiectele de legi au fost definitivate in acest an, in urma discuţiilor dintre reprezentanţii Ministerului Educaţiei, ai sindicatelor şi cei ai comunităţii academice. Structura invăţămăntului preuniversitar cuprinde educaţia timpurie - care se imparte in antepreşcolară (0-3 ani), invăţămănt preşcolar - cu cele trei grupe (3-6 ani), primar - cinci clase structurate in clase pregătitoare şi clasele I-IV, gimnazial - care este secundar inferior şi cuprinde cinci clase, respectiv V-IX, liceal - care este secundar superior şi care cuprinde trei sau patru clase, respectiv X-XII/XIII, cu menţiunea că educaţia profesională face parte din invăţămăntul liceal, filiera tehnologică. Ultimul este invăţămăntul terţiar nonuniversitar, care cuprinde invăţămăntul postliceal cu una-trei clase.


INVÃ...ŢÃ...MĂNTUL SUPERIOR. Prin noua lege, ministrul mizează pe intărirea autonomiei universitare, astfel incăt fiecare universitate să-şi creeze propriile reguli, in funcţie de propriile nevoi, care vor fi trecute in Carta universitară, ce trebuie avizată de MECT. De asemenea, demnitarul a precizat că, prin noua lege a invăţămăntului superior, orice personalitate care ocupă o funcţie de conducere intr-o universitate nu mai poate avea o rudă care să deţină o astfel de funcţie de conducere in aceeaşi instituţie. Ultima lege prezentată a fost Statutul personalului didactic, ministrul precizănd că va fi infiinţat, in fiecare unitate de invăţămănt, postul de director educativ, care va fi ocupat de un profesor. Adomniţei a făcut precizarea că unităţile de invăţămănt nu trebuie conduse de profesori, ci de manageri, aşa cum se intămplă şi in alte domenii de activitate, iar aceştia nu trebuie să stea "la ore", ci să se ocupe strict de activitatea şcolii. Cristian Adomniţiei şi-a exprimat speranţa că pachetul de legi ale Educaţiei va fi adoptat in căt mai scurt timp de Parlament.

×
Subiecte în articol: observator