x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proiect gresit - Bogatiile Deltei, pe mana primarilor locali

Proiect gresit - Bogatiile Deltei, pe mana primarilor locali

de Alexandru Nastase    |    28 Oct 2006   •   00:00
Proiect gresit - Bogatiile Deltei, pe mana primarilor locali

De resursele Deltei Dunarii ce se afla in perimetrul localitatilor riverane s-ar putea ocupa in curand primariile locale, si nu Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD).

Stuful, padurile, animalele salbatice, pasunile si alte resurse sunt vizate de edilii locali, iar prevederea se doreste a fi inclusa in noua lege a Rezervatiei, pregatita de actualii guvernanti. Primarii ar avea drept de viata si de moarte asupra resurselor, fara nici un control de la centru, cum se intampla pana acum, cand erau nevoiti sa ceara aprobare pentru orice activitate de la ARBDD. Scandalos este ca insusi guvernatorul Deltei, Paul Cononov, este de acord cu propunerea si o sustine. Decizia sa contravine flagrant declaratiilor sefei sale directe, ministrul Mediului, Sulfina Barbu.

LIMITARE. Proiectul de lege a fost supus dezbaterii publice in vara, iar pierderea resurselor in favoarea primariilor este una dintre cele mai importante amendamente aduse in urma consultarilor. Cedarea resurselor ar insemna o noua lovitura pentru Administratia Rezervatiei, institutie care a pierdut anul trecut dreptul de administrare asupra resursei piscicole. Noua pierdere deschide un drum periculos spre limitarea la maximum a atributiunilor Administratiei Rezervatiei, institutie care nu ar mai avea de ce sa se ocupe, implinindu-se astfel dorintele diversilor afaceristi interesati de o exploatare economica salbatica a Deltei. Incununata de diplome internationale pana in 2004, institutia este in pericol de a ramane doar cu numele si fara putere de decizie.

POLITIZARE. Proiectul ar urma sa inlocuiasca actuala lege a Deltei (82/1993) si urmareste intre altele politizarea totala a Deltei. Daca pana acum Rezervatia era condusa de un consiliu stiintific compus in majoritate din academicieni, profesori, ingineri si oameni de stiinta, dupa adoptarea noii legi guvernatorul Deltei (numit politic) va avea drepturi depline de conducere.

×
Subiecte în articol: observator deltei