x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proiect: “Legea bonelor‘‘, la anul

Proiect: “Legea bonelor‘‘, la anul

de Catalin Pruteanu    |    19 Feb 2008   •   00:00

Părinţii îşi vor putea lăsa copiii pe perioada programului de lucru în îngrijirea unor “bone acreditate‘‘, potrivit unui proiect de lege al Minis­terului Muncii, Familiei şi Ega­lităţii de Şanse privind serviciile de educaţie şi îngrijire a copilului pe timpul zilei

Părinţii îşi vor putea lăsa copiii pe perioada programului de lucru în îngrijirea unor “bone acreditate‘‘, potrivit unui proiect de lege al Minis­terului Muncii, Familiei şi Ega­lităţii de Şanse (MMFES) privind serviciile de educaţie şi îngrijire a copilului pe timpul zilei. “Proiectul răspunde unei directive din 2002 a Consiliului European, care a stabilit că statele membre vor trebui să aibă astfel de servicii pentru 90% dintre copiii de peste 3 ani şi 33% dintre copiii sub 3 ani, pentru a permite mamelor accesul pe piaţa muncii. România s-a angajat ca până în 2010 să aibă astfel de servicii‘‘, ne-a declarat Teodora Bertzi, secretar de stat în MMFES.

 

SERVICII. Actul se află în dezbatere publică şi  prevede acordarea de îngrijire şi educaţie timpurie pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 luni şi 3 ani în creşe, precum şi îngrijirea copiilor de bone acreditate la domiciliul acestora. Bonele vor fi autorizate de autorităţile administraţiei publice locale, după ce vor urma cursuri de formare profesională. O bonă poate îngriji la domici­liul propriu cel mult patru copii.

Proiectul de lege stabileşte des­făşurarea de activităţi în afara orelor de grădiniţă sau de şcoală, până la absolvirea clasei a patra primare. Serviciile furnizate pentru un copil nu pot depăşi 10 ore pe zi şi se pot desfăşura, în unele cazuri, şi pe timpul nopţii sau la sfârşit de săp­tămână. Finanţarea se va face din bugetele consiliilor locale, din bugetul de stat, contribuţiile lunare ale părinţilor, dar şi din sponsorizări.

×
Subiecte în articol: observator