x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PROIECT. Nu plăteşti amenzile, PIERZI PERMISUL! Câţi dintre şoferii români îşi plătesc amenzile rutiere

PROIECT. Nu plăteşti amenzile, PIERZI PERMISUL! Câţi dintre şoferii români îşi plătesc amenzile rutiere

de Mara Raducanu    |    22 Feb 2015   •   16:55
PROIECT. Nu plăteşti amenzile, PIERZI PERMISUL! Câţi dintre şoferii români îşi plătesc amenzile rutiere
Sursa foto: PROIECT. Nu plăteşti amenzile, pierzi permisul! Câţi dintre şoferii români îşi plătesc amenzile rutiere

Şoferii care au amenzi neplătite ar putea să rămână fără permis de conducere dacă nu şi le achită. Vorbim despre un proiect de lege propus de secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Gyorgy Attila, ajuns deja pe masa deputaţilor şi care va intra în dezbatere în perioada următoare, potrivit Antena 3. Noul proiect de lege prevede un termen-limită până la care şoferii care au primit sancţiuni pentru că au încălcat regulile de circulaţie trebuie să le plătească. Şoferii vor fi introduşi într-un sistem informatic care va ţine evidenţa amenzilor şi a termenelor scadente. Oficialii de la Rutieră au susţinut de-a lungul timpului că în ţara noastră nu există o strategie concretă de colectare a amenzilor aplicate conducătorilor auto. Potrivit statisticilor, doar 26% din şoferii români îşi plătesc amenzile rutiere. În timp ce în Olanda, banii colectaţi din amenzile date conducătorilor auto ajung undeva la 98%, iar în Bulgaria la 68%. Potrivit actualului Cod Rutier, contravenientul poate achita, în termen de cel mult 2 zile lucrătoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contravenţiei jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege.

Nu ai plătit amenda în 30 de zile, rămâi fără permis!

În 2013, premierul Victor Ponta declara că a convenit cu ministrul de Interne de atunci, Radu Stroe, ca permisul să fie suspendat pentru neplata amenzilor în termen de 30 de zile, măsură aplicabilă şi în cazul infracţiunilor. Premierul a precizat că în cazul celor cu amenzi neplătite în termen de 30 de zile li se va suspenda permisul de conducere până la plata amenzii. “Era o problemă de aplicare în sensul în care omul îşi plătea amenda şi noi nu ştiam că şi-a plătit-o şi-i suspendam permisul. Am găsit o soluţie pe care o discutăm şi cu domnul Chiţoiu, cu un cont unic, şi cu faptul că poliţia nu poate suspenda permisul cuiva decât după ce verifică la 30 de zile după că în acel cont unic nu s-a plătit amenda”, a explicat atunci  premierul. Ponta a menţionat că se încearcă găsirea unei “proceduri rapide” în cazul şoferilor cu contravenţii, astfel încât în 15 zile judecătorul să se pronunţe dacă dovada pentru conducerea autovehiculelor se prelungeşte sau nu. “Ideal ar fi să nu mai conduci după ce ţi s-a suspendat permisul”, a mai afirmat Ponta. Proiectul de modificare a Legislaţiei Rutiere, postat în 2013 în transparenţă decizională pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) nu a avut însă sorţi de izbândă.

×