x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proiect PDL: Cartelele prepay, cumparate doar cu buletinul.

Proiect PDL: Cartelele prepay, cumparate doar cu buletinul.

de Aniela Nine    |    Alexandru Radescu    |    31 Mai 2011   •   14:10

In tara in care pana si copiii de gradinita au ajuns sa aiba un telefon mobil, si nu de jucarie, un grup de parlamentari PDL a initiat un proiect legislativ care prevede ca orice doritor de a achizitiona o cartela telefonica prepay va trebui sa se prezinte la magazin cu buletinul, vanzatorul avand obligatia sa ii inregistreze datele personale si sa le comunice operatorului.

Mai mult, initiatorii vor ca si cei care deja detin o cartela prepay sa fie identificati, ei fiind obligati ca, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii sa se prezinte cu buletinul la cel de la care au cumparat cartela. In caz contrar, dupa expirarea acestui termen, furnizorul are obligatia de a suspenda respectivele numere de telefon.

De asemenea, daca cel care are o cartela prepay se decide sa o vanda, este obligat sa anunte acest lucru in termen de 10 zile, iar noul posesor al numarului trebuie, la randu-I, sa se prezinte cu actul de identitate. Daca cartela i-a fost furata sau s-a deteriorat, posesorul trebuie de asemenea sa anunte operatorul in maximum 24 de ore, riscand altfel o amenda intre 1000 si 5000 lei.

Motivarea initiatorilor acestui proiect de lege face referire la numarul mare de apeluri false la 112, din care jumatate ar fi facute de pe cartele prepay, si nevoia de identificare a acestor farsori. Proiectul legislativ a fost discutat ieri intr-o prima comisie la Senat, de unde a primit insa aviz negativ.

Senatorul Emilian Francu,vicepresedintele Comisiei pentru drepturile omului, care adat aviz negativ proiectului, a declarat pentru Jurnalul National ca astfel s-ar incalca dreptul la intimitate. "Intr-un stat in care multi sunt ascultati, ar ajuta sa fim toti ascultati, Este un mod de a pune pumnul in gura, de a ne ameninta santajandu-ne, caci, practic, nu vor folosi informatiile alea decat pentru a santaja, asta-i scopul', spune Francu.

×