x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proiect - Si elevii lupta impotriva coruptiei

Proiect - Si elevii lupta impotriva coruptiei

20 Feb 2005   •   00:00

"Coruptia face parte din cultura nostra si este un fenomen social." Acestea au fost concluziile a 60 de elevi care au participat la dezbaterile publice despre rolul tinerilor in combaterea coruptiei.

Proiectul, cofinantat de Ambasada Olandei la Bucuresti si de Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica, se deruleaza in perioada februarie-iulie 2005 si implica zece licee din cinci orase: Bucuresti, Bacau, Cluj, Oradea si Arad.

CONFUZII. Liceenii bucuresteni de la "George Cosbuc" si "Stefan Odobleja" au exemplificat cu cateva cazuri familiare: profesorul care favorizeaza fiul inspectorului, doctorul care primeste spaga, controlorul pe care il platesti pentru a scapa de amenda, precum si cazul lui Octavian Belu. Nu toti tinerii au fost de parere ca un pachet de cafea inseamna coruptie ci doar o "atentie", o "obligatie morala", iar multi dintre ei cred ca a nu da spaga inseamna "a fi prost sa nu profiti de ocazie". Tinerii au identificat doua tipuri de coruptie: la nivel mic - fata de care s-au aratat mai indulgenti motivand ca nu afecteaza societatea - si la nivel mare. Ei au concluzionat ca "suntem educati in acest mod si fenomenul de coruptie face parte din cultura noastra". In ce priveste solutiile, elevii au fost de parere ca justitia ar trebui sa aiba un rol mai activ decat pana acum. Reprezentantii Insitutului de Criminologie, ai Primariei Sectorului 5, ai Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti si ai Asociatiei Romane pentru Transparenta au incercat sa ii convinga de amploarea si de gravitatea fenomenului, sperand ca prin discutiile cu copiii sa responsabilizeze parintii si profesorii.

×
Subiecte în articol: observator