x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proiecte cu credite CO2

Proiecte cu credite CO2

de Alexandru Nastase    |    17 Iun 2008   •   00:00
Proiecte cu credite CO2

Lord Stern, autorul prestigiosului raport care îi poartă numele şi care arată că dacă acţionăm acum împotriva încălzirii globale ne va costa mai puţin decît dacă încercăm să ne adaptăm la efectele schimbărilor clima­tice, revine în actualitate cu un nou proiect “verde”

Lord Stern, autorul prestigiosului raport care îi poartă numele şi care arată că dacă acţionăm acum împotriva încălzirii globale ne va costa mai puţin decît dacă încercăm să ne adaptăm la efectele schimbărilor clima­tice, revine în actualitate cu un nou proiect “verde”.

 
De data aceasta, lordul Stern anunţă lansarea unui sistem mondial al creditelor de carbon. Proiectul deja a fost primit foarte bine, fiind conside­rat ca foarte uşor de implementat. Sistemul a fost gîndit în aşa fel încît să le spună investitorilor să ştie care dintre proiectele în care doresc să bage bani sînt poluante şi care nu. În cazul proiectelor poluante, dezvoltatorii pot cumpăra credite de carbon care să “neutralizeze” proiectul, astfel încît ţara în care acesta este implementat să se situeze sub pragurile Protocolului de la Kyoto. Ideea a venit după ce s-a constatat că foarte multe proiecte şi investiţii noi sînt extrem de poluante şi, deşi pe hîrtie arătau foarte bine, cînd au fost puse în practică s-a demonstrat că ele poluează foarte mult. Pentru a vă face o idee, trebuie spus că două treimi din cele aproximativ 3.000 de proiecte dezvoltate în 2007 sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite s-au dovedit a fi mult mai poluante decît se estima. Stern, devenit celebru în 2006 în urma raportului său, lucrează acum la firma de cercetare financiară IDEAglobal, a cărei subsidiară IDEAcarbon va oferi acest serviciu de cre­dite de carbon.

 
MILIARDE DE LIRE. Po­tri­vit Băncii Mondiale, numai anul trecut s-au cheltuit doar în Marea Bri­tanie 6,6 miliarde de lire sterline pentru a se cumpăra aer curat, astfel încît Regatul Unit să nu de­pă­şească pragurile Protocolului de la Kyoto. Potrivit aceleiaşi surse, anul acesta, suma se va ridica la 13 mi­liarde de lire sterline.

×
Subiecte în articol: verde!