x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proiecte de 142 de milioane de euro la Educaţie

Proiecte de 142 de milioane de euro la Educaţie

de Diana Scarlat    |    29 Sep 2010   •   00:00

La sediul Ministerului Educaţiei s-au semnat marţi contracte de infrastructură publică în domeniul cercetării, în valoare totală de 142 milioane euro, cu finanţate prin Programul Operaţional Sectorial de Creştere a Competitivităţii Economice.

"Suntem astăzi aici pentru a semna un număr de contracte finanţate din fonduri europene, care reprezintă un pas înainte pentru cercetare. Cel mai important lucru în cercetare este modul de alocare a resurselor şi utilizarea instrumentelor de finanţare pe care le avem la dispoziţie. Cercetarea din România absoarbe foarte bine fondurile europene. Proiectele semnate astăzi reprezintă un lucru deosebit de important, pentru că evaluarea acestor proiecte a fost făcută cu experţi internaţionali", a declarat ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu. Contractele de finanţare pentru 20 de instituţii publice de cercetare dezvoltare (spitale clinice şi universitare, universităţi, institute naţionale, institute ale Academiei Române) au fost semnate în prezenţa premierului Emil Boc, a ministrului Educaţiei, Daniel Petru Funeriu, şi a preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), Dragoş Ciuparu. Suma alocată este de 142 milioane de euro, iar finanţarea se face din Axa prioritară 2 a Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS-CCE), din bugetul alocat operaţiunii "Dezvoltarea infrastructurii de cercetare dezvoltare publică". Cele 20 de proiecte au fost selectate dintr-un număr de 89 de proiecte participante în competiţie şi evaluate de experţi evaluatori din străinătate.

Ministrul Educaţiei a mai spus că speră să existe o suplimentare a fondurilor pentru proiectele foarte bune care nu au intrat în această tranşă de finanţare. Ministrul a mai spus că speră să fie atraşi şi cercetătorii români din diaspora. "O cheltuială fără strategie este una care nu îşi atinge scopul. Am solicitat ministrului Educaţiei să reevalueze modul de alocare a resurselor bugetare pentru cercetare", a declarat premierul Emil Boc, prezent la ceremonie. Premierul i-a solicitat ministrului Educaţiei să reevalueze modul de alocare a resurselor bugetare destinate proiectelor de cercetare, pentru o utilizare mai eficientă a fondurilor, şi a avertizat din nou că acele contracte cu termene de implementare depăşite vor fi reziliate. În opinia premierului, autorităţile trebuie să se concentreze în acest domeniu pe orientarea cheltuielilor spre investiţii în cercetare-inovare şi dezvoltare, promovarea unor noi surse de energie regenerabilă, "deblocarea potenţialului neutilizat" al agriculturii şi simplificarea procedurilor administrative în mediul de afaceri.

×
Subiecte în articol: scoala