x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proiectul pentru noile piste de biciclete în Bucureşti a fost aprobat la a treia încercare

Proiectul pentru noile piste de biciclete în Bucureşti a fost aprobat la a treia încercare

de Mihaela Stănescu    |    29 Apr 2014   •   20:51
Proiectul pentru noile piste de biciclete în Bucureşti a fost aprobat la a treia încercare
UPDATE 22:59 - Marţi seara, Consilierii Generali au convocat  a treia şedinţă de îndată a Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Cei 33 de Consilieri prezenţi au votat în unanimitate proiectul de Hotărâre privind includerea în Bugetul propriu al Municipiului Bucureşti pe anul 2014, a sumelor aprobate de Guvernul României pentru implementarea unui sistem de transport cu bicicleta în zona centrală a Municipiului Bucureşti.

Iniţial, tot marţi, proiectul a fost respins după ce cei 24 de consilieri generali au făcut astfel imposibilă preluarea sumei repartizate Bucureştiului, de către Ministerul Mediului pentru dezvoltarea transportului alternativ în Capitală, abţinându-se de la votul acestui proiect.

" De la începutul şedinţei de consiliu am atras atenţia că lupta politică nu trebuie să impiedice luarea deciziilor administrative, în folosul cetăţenilor acestui oraş. Cei care s-au abţinut astăzi, s-au opus, în fapt, dezvoltării oraşului. Primăria Capitalei a reuşit să convingă Gurvernul României să investească la Bucureşti o parte din fondurile Ministerului Mediului dedicate reducerii emisiei de noxe, iar legislativul local, politicieni aleşi de cetăţeni să le reprezinte interesele, au respins aceşti bani. Asta vreau să înţeleagă societatea civilă, bucureştenii dornici să se plimbe cu bicicleta şi să trăiască într-un mediu curat.", a declarat Sorin Oprescu.

Despre proiect

În data de 19 aprilie 2014, s-a aprobat suma necesară către bugetul propriu al Municipiului Bucureşti, prin Ministerul Mediului şi Schimbarilor Climatice, pentru finanţarea acestui proiect. Planul care urmează să se execte este constituit dintr-o reţea de străzi şi bulevarde desfaşurate pe axele Nord-Sud şi Est - Vest ale Municipiului Bucureşti, pe un număr de 61 de artere de circulaţie a căror lungime însumată este de 99,9 km. Componentele principale ale acestui proiect sunt: realizarea efectivă a pistelor de biciclişti în zona centrală a Municipiului Bucureşti, crearea unui sistem de servicii de închiriere şi puncte intermodale pentru biciclişti cât şi crearea de facilităţi de parcare pentru biciclete private.

Valoarea investiţiei este de 9,88 milioane de euro inclusiv TVA, iar durata de execuţie a proiectului, 18 luni.

Proiectul este legat de reducerea emisiilor de noxe şi este coordonat cu alte proiecte care au ca scop îmbunătăţirea calităţii aerului în Bucureşti şi zona centrală, unde au fost înregistrate cele mai mari cantităţi de noxe, ce depăşesc normele europene.

Politica municipalităţii este aceea de a descuraja folosirea automobilelor individuale şi de a oferi ca alternativă un transport public fluent, prin realizarea unor benzi dedicate acestuia, precum şi încurajarea folosirii bicicletelor, pentru care se realizează de asemenea piste dedicate. Toate noile proiecte de infrastructură, fie că sunt obiective noi ori reabilitari şi modernizări, se fac cu piste de biciclete. Primăria Municipiului Bucureşti a început implementarea de proiecte privind realizarea pistelor de biciclete pe carosabil, dar numai acolo unde trama stradală este mare şi permite acest lucru, fără ca siguranţa participanţilor la trafic, în speţă a bicicliştilor, să fie afectată.

×
Subiecte în articol: piste biciclete Sorin Oprescu