x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Propunere RADICALĂ: Fumătorii ar putea avea nevoie de autorizaţie pentru a-şi cumpăra ţigări!

Propunere RADICALĂ: Fumătorii ar putea avea nevoie de autorizaţie pentru a-şi cumpăra ţigări!

15 Noi 2012   •   16:42
Propunere RADICALĂ: Fumătorii ar putea avea nevoie de autorizaţie pentru a-şi cumpăra ţigări!
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Propunerea şocantă a unui profesor de la Universitatea din Sydney, Australia, va fi primită cu aplauze de nefumători şi va fi aprig contestată de către cei care au viciul fumatului. Simon Chapman crede cu tărie că fumătorii ar trebui să aplice și să plătească pentru o autorizație de fumat, scrie Daily Mail.

Profesorul susţine că acest proiect, menit să ţină evidenţa numărului de țigări care pot fi cumpărate de un fumător în două săptămâni, va descuraja adolecenții să se apuce de fumat și ar reduce simțitor numărul fumătorilor, precum și țigările pe care unii le consumă.

"Consumul prelungit de tutun provoacă moartea în cazul a aproximativ jumătate dintre fumători, statisticile arătând că până la sfârşitul acestui secol numărul oamenilor care mor din cauza bolilor cauzate de tutun va ajunge la un miliard. Nicio altă activitate nu provoacă atât de multe morţi anual", argumentează Chapman.

Profesorul susţine că un cardul dotat cu cip ar permite autorităţilor de reglementare să limiteze cantitatea de ţigări cumpărate de un fumător. Chapman este de părere că 50 pe zi pentru o medie de două săptămâni ar fi de ajuns pentru fumătorii înrăiţi.

Totodată, propunerea profesorului australian prevede ca autorizaţia să fie reînnoită anual, moment în care fumătorii vor fi testaţi cu privire la riscurile la care se supun fumând.

El spune că datele strânse cu ajutorul cardului "inteligent" vor ajuta la îmbunătăţirea strategiilor de prevenire privind efectele fumatului asupra organismului.

"Cei care se opun acestei idei vor spune că pasul următor va fi obţinerea unei autorizaţii pentru a consuma băuturi alcoolice sau alimente nesănătoase, gen fast-food. Acest argument este nesemnificativ în comparaţie cu riscurile pe care le implică fumatul", a mai spus Chapman.

×