x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Peste 20.000 de protestatari la mitingul pentru retragerea legilor Justiţiei

Peste 20.000 de protestatari la mitingul pentru retragerea legilor Justiţiei

26 Noi 2017   •   19:28
Peste 20.000 de protestatari la mitingul pentru retragerea legilor Justiţiei

Peste 20.000 de protestatari, potrivit unor surse, au manifestat, duminică, cerând retragerea legilor Justiţiei, respingerea în Parlament a Ordonanţei privind modificarea legislaţiei fiscale, demisia Guvernului şi a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Oamenii s-au strâns în jurul orei 18,00, în Piaţa Victoriei, iar în jurul orei 19,00 au plecat în coloană către Parlament.

În jurul orei 22,00 manifestanţii au început să se retragă.

Dacă la Universitate, la Troiţă, protestatarii au ţinut un moment de reculegere în memoria celor care s-au jertfit în Decembrie 1989 şi au cântat imnul naţional, în Piaţa Constituţiei, manifestanţii s-au oprit în fata ministerului Justiţiei şi au scandat ''Justiţie, nu corupţie!'', ''Tu-Dorel, demisia!'', ''Hoţii!'', ''Ruşine!'', ''Demisia!'', ''Dragnea, nu uita, ţara vrea averea ta!'', ''Pui de hoţi şi de mafioţi!''.

Protestele au fost anunţate pe facebook, în Bucureşti şi în alte judeţe din ţară, dar şi la Milano, Zurich, Birmingham şi Paris. Grupuri civice şi organizaţii neguvernamentale, precum şi confederaţii sindicale au făcut un apel şi au chemat oamenii să ceară în stradă retragerea legilor Justiţiei, respingerea în Parlament a Ordonanţei privind modificarea legislaţiei fiscale, demisia Guvernului şi a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Printre semnatari apelului, se află Platforma România 100, Corupţia Ucide, Centrul Român pentru Politici Europene, Freedom House, dar şi politicieni.

''În aceste momente, România este călcată în picioare, coaliţia de guvernare nesocotind sau ignorând făţiş opiniile şi interesele legitime ale tuturor actorilor din societate: Societatea civilă şi reprezentanţii puterii judecătoreşti s-au exprimat neechivoc împotriva modificării legilor justiţiei. Opiniile lor au fost nesocotite; Singura preocupare permanentă a guvernării sunt 'drepturile' infractorilor, şi deloc dreptatea pentru victime sau recuperarea banilor furaţi; Numirile în funcţii publice ne-au adus persoane de o incompetenţă flagrantă şi cu un nivel de moralitate cel puţin discutabil; România este astăzi în situaţia în care nu mai pot avea loc nici negocieri, nici contracte colective la nivel naţional sau de sector. Ca urmare, angajaţii sunt din ce în ce mai puţin protejaţi, iar riscul de inechitate socială ne plasează mai degrabă în zona ţărilor de la Estul Uniunii Europene; De la 1 ianuarie, salariaţii sunt lăsaţi la voia întâmplării, sunt integral responsabili pentru modul în care angajatorii aplică transferul contribuţiilor, dar şi pentru finanţarea sistemului de pensii şi cel de sănătate, pentru modul în care sunt colectate contribuţiile, dar şi pentru solidaritatea cu persoanele vulnerabile. De la 1 ianuarie, povara responsabilităţii sociale va fi dusă doar de către salariaţi'', au scris pe facebook organizatorii.

De asemenea, ei arată că promisiunile de măriri salariale pentru bugetari ''s-au topit în explicaţii fantasmagorice'' despre brut şi net, în vreme ce creşterile de preţuri sunt evidente pentru oricine, mai puţin pentru decidenţii politici.

''Pensiile noastre sunt în pericol prin reducerea contribuţiilor personaleîn depozite private în cadrul Pilonului II de pensii;Bugetul pentru sănătate a scăzut, controlul politic a fost reinstaurat, iar drepturile pacienţilor sunt abuzate zilnic; Investiţiile au scăzut la un nivel critic, în timp ce îndatorarea publică este din ce în ce mai mare. Pe scurt, actuala coaliţie de guvernare susţine hoţia, ineficienţa, haosul şi lipsa de transparenţă, invocând câştigarea alegerilor cu un program de guvernare nerespectat. Viitorul nostru şi al copiilor noştri este în pericol. E momentul să cerem o schimbare politică de substanţă pentru a evita în ultimul ceas o catastrofă naţională din care ne vom reveni în decenii. Cerem demisia Guvernului Dragnea-Tudose şi a principalilor vinovaţi pentru actuala stare de fapt - domnii Dragnea şi Tăriceanu - din funcţiile de preşedinţi ai celor două Camere ale Parlamentului. Fără aceste demisii, şansele românilor de a trăi într-o societate aşezată şi prosperă, bazată pe respectarea drepturilor tuturor, pe cinste şi competenţă vor fi iremediabil distruse'', adaugă iniţiatorii în apelul făcut.

 

Protestatarii, care s-au adunat duminică seara în Piaţa Victoriei din capitală, au ajuns în jurul orei 20.30 la Piaţa Unirii.

La Universitate, ei s-au oprit pentru câteva minute şi au ţinut un moment de reculegere în memoria celor care s-au jertfit în Decembrie 1989, după care au cântat imnul naţional.

Pe drum, manifestanţii au scandat ''Nu vrem să fim o naţie de hoţi'', ''PSD, ciuma roşie'', ''Justiţie, nu corupţie''. ''România, trezeşte-te!'', ''Hoţii, hoţii'', ''Dragă OLAF, nu-i aşa că ne scapi tu de Dragnea?!''

Potrivit unor surse, la protest participă aproximativ 15.000 de oameni. Printre aceştia se află şi fostul premier Dacian Cioloş, dar şi fostul ministru Dragoş Pâslaru.

Protestele au fost anunţate pe facebook, în Bucureşti şi în ţară, dar şi la Milano, Zurich, Birmingham şi Paris. Grupuri civice şi organizaţii neguvernamentale, precum şi organizaţii sindicale au făcut un apel şi au chemat oamenii să ceară în stradă retragerea legilor Justiţiei, respingerea în Parlament a Ordonanţei privind modificarea legislaţiei fiscale, demisia Guvernului şi a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului.

 

Aproximativ 10.000 de protestatari, potrivit unor surse, participanţi la mitingul organizat în Piaţa Victoriei, au pornit în marş, pe Bulevardul Lascăr Catargiu, spre Piaţa Romană.

Manifestanţii au ocupat două benzi de circulaţie de pe Bulevardul Catargiu. Protestatarii sunt flancaţi de jandarmi călare.

Momente tensionate între protestatari şi jandarmi au avut loc la Piaţa Romană, când s-a încercat direcţionarea mulţimii pe o singură bandă de mers.

Protestatarii urmează să se oprească în faţa Senatului şi CCR, la Ministerul Justiţiei şi Camera Deputaţilor.

Protestele au fost anunţate pe facebook, în Bucureşti şi în ţară, dar şi la Milano, Zurich, Birmingham şi Paris. Grupuri civice şi organizaţii neguvernamentale, precum şi organizaţii sindicale au făcut un apel şi au chemat oamenii să ceară în stradă retragerea legilor Justiţiei, respingerea în Parlament a Ordonanţei privind modificarea legislaţiei fiscale, demisia Guvernului şi a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului.

''România a ajuns într-unul dintre cele mai grave momente ale istoriei sale postcomuniste, comparabil cu mineriadele din anii '90, criza financiară şi tăierea salariilor bugetarilor din 2010. Confiscarea politică a sistemului de justiţie, capturarea statului de către o mafie politică care slăbeşte legislaţia anticorupţie pentru a scăpa de răspundere penală, războiul politic şi instituţional declanşat de Guvern împotriva societăţii civile, atacurile majorităţii parlamentare împotriva aliaţilor din NATO şi UE, haosul fiscal şi deprecierea accelerată a leului, creşterea preţurilor şi a deficitului bugetar vor arunca România de facto în afara Uniunii Europene şi NATO. Consecinţele deciziilor guvernamentale de astăzi ne vor urmări pentru zeci de ani, ne vor plasa în sfera autoritarismului politic, a jafului banilor publici, a impunităţii politicienilor şi a sărăciei. În aceste momente, România este călcată în picioare, coaliţia de guvernare nesocotind sau ignorând făţiş opiniile şi interesele legitime ale tuturor actorilor din societate'', au scris pe pagina de socializare iniţiatorii protestelor.

Circulaţia rutieră a fost restricţionată, duminică seara, pe Şoseaua Kiseleff, între strada Arhitect Ion Mincu şi Piaţa Victoriei, ca urmare a protestului organizat de mai multe organizaţii neguvernamentale şi confederaţii sindicale.

În Piaţa Victoriei s-au adunat, potrivit unor surse, peste 2.500 de oameni.

La protest sunt prezenţi şi jandarmi.

Într-o postare pe pagina de facebook, Jandarmeria precizează că ''asigură fără discriminare protecţia tuturor persoanelor care aleg să-şi exprime opiniile în mod paşnic''.

Totodată, jandarmii fac un apel şi le cer participanţilor la manifestări să respecte recomandările sau indicaţiile forţelor de ordine şi să sesizeze orice problemă care ar putea afecta desfăşurarea paşnică a manifestaţiilor.

''Jandarmeria este o instituţie echidistantă, care asigură ordinea şi siguranţa publică, garant al drepturilor constituţionale ale cetăţenilor, cât timp aceştia le exercită paşnic'', se mai arată pe pagina de facebook a Jandarmeriei Române.

 

Peste 1.500 de manifestanţi s-au adunat duminică seara în Piaţa Victoriei, pentru a protesta împotriva schimbării legilor justiţiei.

Oamenii scandează ''Justiţie, nu corupţie'', ''PSD, ciuma roşie'' şi ''Demisia'' şi poartă pancarte pe care scrie ''Toţi pentru Justiţie''.

Circulaţia pe Bulevardul Kiseleff a fost oprită.

Protestele au fost anunţate pe facebook, în Bucureşti şi în alte judeţe din ţară, dar şi la Milano, Zurich, Birmingham şi Paris. 42 de grupuri civice şi organizaţii neguvernamentale, precum şi confederaţiile sindicale Blocul Naţional Sindical şi Cartel Alfa au făcut un apel şi au chemat oamenii să ceară în stradă retragerea legilor Justiţiei, respingerea în Parlament a Ordonanţei privind modificarea legislaţiei fiscale, demisia Guvernului şi a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Printre semnatari apelului lansat pe facebook, se află Platforma România 100, Corupţia Ucide, Centrul Român pentru Politici Europene, Freedom House, dar şi politicieni.

''PSD-ALDE a intrat cu viteză în ultima fază pentru adoptarea Legilor Justiţiei: calendar accelerat în Parlament, mobilizare masivă în comisii, forţarea procedurilor parlamentare. Ei vorbesc de stat paralel. Realitatea este că România ajunge să fie un stat capturat'', spun semnatarii apelului.

În Capitală, manifestanţii ar urma să plece din Piaţa Victoriei şi să se oprească în faţa Senatului şi CCR, la Ministerul Justiţiei şi Camera Deputaţilor.www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: protest