x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Protest la Veszprem faţă de sentinţa din cazul handbalistului Marian Cozma

Protest la Veszprem faţă de sentinţa din cazul handbalistului Marian Cozma

de Istvan Deak    |    06 Mai 2012   •   16:02
Protest la Veszprem faţă de sentinţa din cazul handbalistului Marian Cozma

Membrii partidului Jobbik au organizat, duminica, un protest comemorativ la statuia handbalistului roman Marian Cozma, in fata Veszprem Arena, in semn de protest fata de sentintele definitive dictate de Curtea de Apel Gyor in cazul ucigasilor sportivului.

Aceasta a redus semnificativ pedepsele principalilor trei inculpati, acuzati de uciderea handbalistului roman la data de 9 februarie 2009. Dupa ce Judecatoria Veszprem ii condamnase la inchisoare pe viata pe Raffael Sandor si Nemeth Gyozo, Curtea de Apel a redus pedepsele la doar 18 ani, in timp ce in cazul lui Ivan Sztojka pedeapsa a fost redusa de la 20 la doar 8 ani. Parlamentarul Jobbik Ferenczi Gabor a subliniat in discursul comemorativ din fata statuii lui Marian Cozma ca opinia publica ungara nu se poate impaca cu un asemenea verdict.

In timpul partidei MKB Veszprem-Pick Szeged, contand pentru finala campionatului ungar de handbal masculin, fanii celor doua echipe au protestat prin bannere la adresa deciziei Curtii de Apel Gyor. Suporterii lui Veszprem au afisat urmatorul mesaj: "Doar atata merita ucigasii?! Doar atata valoreaza viata lui Cozma?!', in timp ce fanii echipei oaspete au replicat cu: "Pentru cate kile de malai ti-ai vandut coloana, domnule judecator? Ne cerem iertare in numele tau. Marian Cozma. Iarta-ne!'.

Scrisoare catre presedintele Curtii de Apel
In cursul saptamanii trecute, parlamentarul european din partea Jobbik, Morvai Krisztina, a adresat o scrisoare deschisa presedintelui Curtii de Apel Gyor, Orbán Mária, in care ii solicita publicarea motivarii sentintei definitive din cazul Cozma. "In calitate de fost procuror, stiu ca in cazul unui verdict nu trebuie sa judecam doar la nivel sentimental, nici sa ne grabim cu acuzatiile. Dar in calitate de fost procuror si europarlamentar, consider ca opinia publica ungara este indreptatita sa citeasca si sa cunoasca in amanunt motivarea sentintei. Solicit asta, fiindca verdictul a fost dat in numele Ungariei, iar judecatorii nu au actionat in nume personal, ci reprezentand Ungaria si poporul ungar.

De aceea, doamna presedinte, va rog sa publicati pe site-ul Curtii de Apel Gyor motivarea sentintei in baza careia s-au redus semnificativ pedepsele pentru inculpatii implicati', se arata in scrisoarea trimisa de europarlamentarul ungar.

Tatal lui Marian cere explicatii
Tatal lui Marian Cozma, Petre Cozma, i-a transmis avocatului familiei, Helmeczy Laszlo, ca asteapta o masura legala fata de reducerea semnificativa a sentintelor. Avocatul a trimis o scrisoare deschisa procurorului general Polt Peter. "Am trimis aceasta scrisoare, in speranta ca procurorul general va imputernici o comisie care sa analizeze verdictul de la Gyor, care, din punctul nostru de vedere, contravine legislatiei in vigoare. Curtea de Apel nu avea dreptul sa intervina in stabilirea faptelor din acea noapte. Inca nu am primit raspuns de la procuror, insa sunt convins ca actiunea noastra nu va fi fara urmari. Nu am scris din razbunarea unei familii indoliate, ci din cauza faptului ca instanta superioara nu a tinut cont de procesul de la Veszprem. Curtea de Apel a minimalizat implicarea lui Ivan Sztojka, ceea ce este scandalos', a declarat Helmeczy.

"Pierderea fiului nostru ne-a indoliat pe vesnicie. Singurul lucru care ne mentine sufletul viu este sa avem parte de un verdict corect in acest caz. Suntem profund dezamagiti. Din verdictul de acum se intelege ca oamenii care l-au incercuit pe fiul meu si i-au luat viata impreuna nu trebuie sa plateasca toti pentru faptele lor. In cativa ani vor fi eliberati', a spus Petre Cozma, care va fi prezent la prima infatisare a procesului de la Budapesta in care familia solicita despagubiri financiare din partea inculpatilor.

"Curtea de Apel a comis abateri grave'
Fostul presedinte al Curtii Supreme de Justitie din Ungaria, Volgyesi Miklos, s-a aratat consternat de verdictul dictat de Curtea de Apel Gyor. "Este o diferenta evidenta intre decizia de la Veszprem si cea de la Gyor. Este normal sa ne punem intrebarea cum de cele doua instante vad acest caz intr-un mod atat de diferit. In urma a 28 de ani de cariera, in calitate de judecator sau presedinte al Curtii Supreme de Justitie pot sa spun ca instanta superioara a comis abateri grave de la legislatia in vigoare. Obligatia Judecatoriei Veszprem a fost sa stabileasca ce s-a intamplat cu exactitate in noaptea crimei, folosindu-se de rechizitoriul intocmit de procurori.

Curtea de Apel Gyor este legata de desfasurarea faptelor prezentata in motivarea sentintei de Judecatoria Veszprem. Daca instanta superioara ajunge la concluzia ca incadrarea si stabilirea faptelor este gresita, atunci exista doua posibilitati: sa ia in considerare probe noi si sa schimbe incadrarea faptelor, ori decide sa suspende pedepsele dictate si retrimite cazul la judecatorie. Curtea de Apel nu a respectat nici una dintre aceste variante. Ea a admis desfasurarea faptelor pe baza celor intocmite de Judecatoria Veszprem si nu a admis probe noi, deci nu avea nici un drept sa intervina in stabilirea faptelor din acea noapte.

In aceste conditii, sentinta contravine legii si nu este buna. Obligatia Curtii Supreme de Justitie este sa stabileasca o comisie care sa analizeze modul in care s-au luat aceste decizii la Gyor, fiindca avem de a face cu abateri grave. Este inadmisibil ca instanta sa ne spuna la recurs ca inculpatii au actionat instinctual, din reflex, si nu a existat intentie si premeditare. Va aduc aminte ca atunci cand Cozma a fost atacat cu un cutit deosebit de periculos, nu vorbim de o impungere, ci de o injunghiere care cauzeaza o sectionare a inimii in doua. Nici daca ajungea imediat pe masa de operatie, nu mai putea fi salvat, dovada ca acesti oameni nu au dorit sa ii dea nici o sansa sa fie salvat. Il cunosc personal pe judecatorul Nagy Zoltan de ani de zile. Este un judecator extrem de sever si sunt surprins neplacut de aceasta sentinta', a declarat Volgyesi Miklos pentru HirTV.

×