x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proteste sindicale

Proteste sindicale

de Diana Scarlat    |    01 Apr 2009   •   00:00

Agricultorii au pichetat astăzi sediul Guvernului şi prefecturile Bacău, Neamţ, Ialomiţa, Teleorman şi Mureş. Sindicaliştii au ieşit în stradă spunând că anul agricol 2009 va fi compromis din cauza Guvernului.



Peste 200 de sindicalişti ai Centralei Ceres şi ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie (FSLCP) au protestat astăzi în faţa Guvernului, între orele 10:00 şi 16:00.

Aceştia acuză întârzierea emiterii de către Guvern a actului normativ menit să sprijine achiziţionarea îngrăşămintelor chimice necesare culturii agricole, în conformitate cu prevederile articolului 27 din Legea 54/2003. Protestatarii au cerut demisia ministrului Agriculturii, Ilie Sârbu, pe care îl consideră principalul vinovat de această stare de fapt.

Fermierii au ajuns în Piaţa Victoriei cu mai multe cruci şi un coşciug pe care au scris numele Alianţei PSD-PD-L, "născută din speranţă, decedată din ignoranţă". Protestatarii ameninţă că se vor adresa oficialilor de la Bruxelles dacă Guvernul României nu va lua măsuri pentru rezolvarea problemelor lor.

Dacă în luna aprilie, în care tocmai am intrat, nu primesc subvenţiile pentru îngrăşăminte, culturile din acest an vor fi compromise, deoarece terenul agricol nu va mai putea fi fertilizat, spun fermierii.

Mai mult, vor fi în pericol micii producători şi 10.000 de locuri de muncă din agricultură. "Au alocat nişte fonduri pentru procurarea de îngrăşăminte de la Uniunea Europeană, pentru folosirea în slujba agriculturii româneşti, dar nu au respectat această promisiune", acuză vicepreşedintele "Cartel Alfa", Adrian Cojocaru. Sindicaliştii spun că din toamna acestui an este foarte posibil să ne bazăm doar pe produsele din import, astfel încât alimentele de bază s-ar putea scumpi cu 50%.

Protestul Centralei Ceres şi al Federaţiei Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie a fost anunţat încă de la începutul lunii martie, când sindicaliştii cereau Guvernului să aplice măsurile referitoare la agricultură din Programul de guvernare. Fermierii cer aplicarea tehnologiilor de cultură privind îngrăşămintele chimice, pentru a creşte producţia agricolă, astfel încât să poată fi asigurat necesarul de consum al populaţiei, precum şi cel al animalelor.

Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie a solicitat Ministerului Agriculturii să prezinte Comisiei Europene situaţia agriculturii româneşti în contextul crizei economice, "clar, obiectiv şi detaliat", pentru ca România să poată beneficia de aceste subvenţii.

×
Subiecte în articol: observator