x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Protestele au apreciat leul

Protestele au apreciat leul

de Daniela Ivan    |    16 Ian 2012   •   21:00
Protestele au apreciat leul

Premierul Emil Boc este ingrijorat de faptul ca potestele din ultimele zile pericliteaza stabilitatea economica a Romaniei deoarece exista riscul unei cresteri a costurilor de imprumut pentru finantarea deficitului. 'Este clar ca, pe termen mediu si lung, orice actiune de violenta pericliteaza situatia stabilitatii economice a tarii, cu consecinte pentru buzunarele fiecaruia dintre noi, de data aceasta in plan negativ, pentru ca exista riscul cresterii primei de risc, a costurilor cu care o tara isi finanteaza imprumutul si deficitul', a spus Boc.

Asa sa fie? Moneda nationala s-a apreciat pana la 4,33 lei/euro ieri pe piata interbancara.
Analistii economici sunt de parere ca retrogradarea ratingului celor noua tari din zona euro de catre Standard and Poor’s ne afecteaza mult mai mult decat protestele din strada. Violente sau nu!
'Investitorii probabil au devenit mai putin sensibili la astfel de evenimente pe parcursul ultimilor ani, moneda nationala are reputatia unei monede straniu de stabile, iar sondajele sugereaza ca partidul aflat la guvernare probabil nu va mai conduce Romania dupa alegerile generale ce urmeaza sa aiba loc catre finalul anului', potrivit repre­zen­tantilor ING Bank Romania.

Romania nu mai are de mult acces la finantare ieftina
Analistul economic Ilie Serbanescu a declarat ca Boc este politician si ca ne ameninta cu ceva care daca se intampla are cu totul alte cauze. Retrogradarea celor noua tari din zona euro are un impact mult mai puternic in Romania decat protestele din strada. 'Oricum pentru agentiile de rating suntem junk, adica gunoaie', a spus Serbanescu.
Romania nu mai are deja acces la o finantare externa ieftina, spun analistii economici.

'Nu mai are acces la finantare externa in acest moment. Trebuie sa fim onesti. Ne pacalim singuri daca mai credem ca avem acces la finantare externa ieftina', a spus directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea. Acesta a amintit ca acum cateva luni Ministerul de Finante a incercat sa vanda in SUA titluri de stat, dar fara succes. 'Acum e o noua incercare care, dupa parerea mea, va esua si ea. Si nu doar din cauza noastra. Este si contextul international, este si momentul intern mai dificil. Dupa parerea mea, daca vom atrage, nu va fi destul', a mai declarat Liviu Voinea, pentru Agerpres. Acesta a mai aratat ca scaderea ratingurilor pe plan european are drept consecinta pentru Romania o crestere a costurilor imprumuturilor externe ceea ce va duce, implicit, la necesitatea reorientarii catre piata interna, aproape exclusiv.

In plus, Daniel Daianu, fost ministru de Finante, spune ca retrogradarea celor noua state europene de catre Agentia Standard and Poor’s (S&P) va duce la o inghetare a pietelor financiar-bancare, la o scadere a exporturilor si la o finantare a deficitului bugetar si refinantare a datoriei publice mai costisitoare.

Socurile externe vor fi severe
'Romania va reactiona sever, deoarece acestea sunt socuri severe, pe mai multe canale. Pe canalul comercial, nu vom mai exporta tot atat de mult. Recesiunea zonei euro pare sa fie iminenta, ceea ce va afecta si evolutia economiei Romanesti, prin intermediul pietelor financiare', a afirmat Daniel Daianu, pentru Agerpres. El a mai spus ca vor fi afectate si pietele bancare. Nu va fi numai o recesiune prin export, dar si o inghetare a pietelor financiar-bancare, ceea ce va face ca finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice sa fie in continuare costisitoare.

×
Subiecte în articol: observator