x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Protestul spontan a afectat 26 de trenuri

Protestul spontan a afectat 26 de trenuri

de Elena Stan    |    01 Iul 2009   •   00:00

Impiegaţii de mişcare din Regionala Braşov au blocat ieri zeci de trenuri în gări sau halte din câteva judeţe, timp de peste o oră şi jumătate. Protestul a fost declanşat în jurul orei 15,00 iar la ora 16,30 circulaţia a fost reluată. Protestul spontan a afectat circulaţia a 26 de trenuri din care 22 de călători şi patru de marfă. "Cele 26 de trenuri care au fost afecate de protestul spontan al impiegaţilor de mişcare de la Regionala Braşov vor avea întârzieri între 20- 70 de minute", ne-a declarat Oana Brânzan, purtător de cuvânt al CFR Infrastructură.



Impiegaţii au spus că vor relua protestele în cursul zilei de mâine, joi, dacă nu îşi vor primi salariile restante.

Angajaţii CFR Infrastructură sunt nemulţumiţi de faptul că nu au primit avansurile pe luna iunie şi se tem de faptul că ar putea păţi la fel ca şi colegii lor de la CFR Marfă, care îşi primesc salariile cu câteva luni întârziere. De asemenea, angajaţii de la Infrastructură spun că se tem pentru locurile lor de muncă, mai ales în urma trimiterii în şomaj tehnic a 40% dintre angajaţii de la CFR Marfă.  "Cei de la calea ferată, infrastructură, au început protestul spontan începând cu ora 15.00. Colegii noştri au luat legătura cu alte staţii pentru acest protest. Noi, sindicatele, nu avem niciun fel de amestec, este o oprire voluntară pentru că au întârziat salariile şi nu există nici promisiunii că vor veni. Suntem în a doua zi de întârzieri, am mai avut situaţii similare şi am înţeles că doar săptămâna viitoare se va rezolva problema financiară", a declarat Bujor Tăut, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Marfă Călători Infrastructură Braşov. "Vom lua legătura cu membrii noştri de sindicat să vedem cum stau lucrurile, să dialogăm, să vedem cum putem rezolva problema. Activitatea este oprită total, nu ştim exact câte trenuri vor fi afectate", a mai spus Tăut.

BRAŞOV. Din cauza întârzierilor salariale acumulate în ultimele luni, răbdarea celor 1.200 de angajaţi de la Infrastructură din Regionala Braşov a ajuns la limită, azi fiind oprite mai multe trenuri în gările Braşov, Sibiu, Sculeni, Târgu-Mureş şi Gheorghieni. Referitor la acest subiect, Voicu Sală, vicepreşedinte al Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă a declarat că dacă autorităţile vor continua să întârzie cu plata salariilor, astfel de proteste vor avea loc în toată ţara. "Oamenii au obligaţii, au rate de achitat, au copii acasă. Nu este posibil să te duci la muncă, unde te ocupi de siguranţa circulaţiei pe calea ferată, şi să nu ai ce mânca. Neplata salariilor la timp poate declanşa proteste în toată ţara deoarece nu este prima dată când se întâmplă acest lucru", ne-a declarat Voicu Sală.
 
IAŞI ŞI CRAIOVA

Salariaţii CFR Craiova şi CFR Iaşi au ameninţat că ar putea solidariza cu colegii de la Braşov, însă până la urmă nu au facut-o. ''Până în acest moment la noi nu s-a încetat activitatea, dar nu este exclus ca şi noi să ne solidarizăm cu colegii din Braşov şi Iaşi'', a spus Cristian Căţilă,  vicepreşedinte executiv al Uniunii Teritoriale a Sindicatelor Mişcare - Comercial pe Regionala CFR Craiova. ''Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că nu şi-au primit salariile. Pe de altă parte, s-a depăşit numărul legal de ore de muncă. Norma a fost realizată şi nu au mai dorit să lucreze'', a mai spus liderul sindical din cadrul Regionalei CFR Craiova.  O posibilă întrerupere temporară a activităţii era posibilă şi la Iaşi ca urmare a nemulţumirilor angajaţilor. ''Este posibil ca în jurul ore 17.00 - 17.30 să declanşăm un protest spontan. Deocamdată, nimic nu e sigur. Suntem în negocieri'', a declarat Virginel Cardasim, liderul Sindicatului CFR Infrastructură Iaşi.  Acesta a spus că aproximativ 10% din cei 1.300 de angajaţi ai Regionalei CFR Infrastructură Iaşi urmează să fie trimişi în şomaj tehnic.

Axinia: Până luni, feroviarii îşi vor primi salariile, cei care opresc trenurile vor răspunde

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Constantin Axinia, a declarat, miercuri, că salariaţii CFR îşi vor primi salariile până luni, existând baza financiară pentru aceste plăţi, iar cei care opresc trenurile vor răspunde pentru acest lucru, riscând chiar desfacerea contractului de muncă. Axinia a precizat că, cel târziu luni, feroviarii îşi vor primi salariile restante şi a făcut apel la salariaţi să nu oprească trenurile pentru că afectează călătorii, această acţiune fiind un atentat la siguranţa circulaţiei.

"Oprirea trenurilor este un atentat la siguranţa circulaţiei. Prin aceste acţiuni împrăştiem şi bruma de călători care ne-a mai rămas. Noi facem eforturi să revigorăm transportul de călători şi marfă pe calea ferată. Aceste proteste spontane vor avea urmări grave, cei care opresc trenurile riscă de la diminuarea salariilor la desfacerea contractelor de muncă", a explicat Axinia.

Preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu, preciza, marţi, după întâlnirea cu administraţia CFR Marfă, că de la 1 august se speră să fie reglementată situaţia plătilor salariale la timp.

×
Subiecte în articol: observator salariile infrastructura