x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PS Lucian Mureşan a slujit în clandestinitate. Iubirea de Cristos l-a întărit şi a înfrânt prigoana comunistă

PS Lucian Mureşan a slujit în clandestinitate. Iubirea de Cristos l-a întărit şi a înfrânt prigoana comunistă

de Lucian Dobrater    |    09 Ian 2012   •   21:00
PS Lucian Mureşan a slujit în clandestinitate. Iubirea de Cristos l-a întărit şi a înfrânt prigoana comunistă

Papa Benedict al XVI-lea a anuntat, la 6 ianuarie 2012, lista Cardinalilor pe care ii va crea in cadrul Consistoriului din 18 februarie 2012. Printre ei se afla si PF Lucian Muresan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica.

Preafericirea Sa Lucian Muresan, Arhiepiscop Major de Alba-Iulia si Fagaras al Romanilor, s-a nascut in Eparhia de Maramures, la 23 mai 1931, in comuna Ferneziu, al zecelea din cei doisprezece copii ai familiei Petru si Maria (n. Breban). Copil fiind, iubeste scoala, dar in 1948 se scoate religia din toate scolile din tara, iar Biserica Romana Unita cu Roma este suprimata cu brutalitate si scoasa in afara legii. Astfel, elevul Lucian, pentru ca nu-si mai vedea realizabil visul si dorinta de a se pregati si a deveni preot, se retrage din liceu.

Intre 1948-1951 urmeaza o scoala de prelucrare a lemnului, si in paralel se pregateste si sustine examenele pentru completarea claselor liceale la fara frecventa. Din 1951 pana in 1954 satisface serviciul militar, la scoala de ofiteri de aviatie de la Turnisor (Sibiu). La final este detasat la unitatea militara din Craiova. In 1953, pe baza apartenentei confesionale la Biserica Greco-Catolica, este considerat persoana indezirabila si este transferat de la aviatie la detasamentul de munca de la Bicaz, la constructia primei hidrocentrale din tara. In 1954, lasat la vatra, asteapta in taina o posibilitate de a urma teologia. La sugestia Episcopului Iuliu Hossu si cu binecuvantarea Episcopului Alexandru Russu, la propunerea pr. prof. dr. Silviu Augustin Prundus, in anul 1955 eliberandu-se din inchisoare, Episcopul Márton Áron de Alba Iulia accepta sa primeasca, in mod exceptional, cinci tineri greco-catolici, cate unul pentru fiecare dieceza a Bisericii Romane Unite, la Institutul Teologic Romano-Catolic de grad universitar din Alba Iulia. Printre acestia era si Lucian Muresan. Vor continua studiile doar doi: P. Astelean si L. Muresan. In anul IV de studii, cei doi sunt convocati la rectoratul institutului si li se spune ca sunt exmatriculati de Departamentul Cultelor si ca in timp de 24 de ore sunt obligati sa paraseasca Institutul si orasul. Pentru Lucian Muresan exmatricularea a coincis cu inceputul persecutiei si urmarirea de Securitate. Timp de un an bate la portile intreprinderilor miniere si ale santierelor de constructii, fiind respins pe motiv ca a fost teolog catolic.

Va lucra zece ani ca muncitor necalificat intr-o cariera de piatra. Persecutat si aici, se transfera la Directia Judeteana de Drumuri si Poduri, in cadrul CJ Maramures, unde lucreaza pana la pensionare, in iunie 1990. Cu toata prigoana, nu a renuntat la visul de a deveni preot, continua studiile si isi ia licenta in clandestinitate, cu profesorii ramasi in libertate de la fostele Academii Teologice.

Dupa eliberarea episcopilor din inchisori prin decretul de gratiere din 1964, visul la preotie i se va implini in 19 decembrie 1964, cand va fi hirotonit de catre Episcopul auxiliar al Maramuresului, dr. Ioan Dragomir.

Este preot clandestin, continuand sa lucreze in cariera de piatra, apoi la Directia de Drumuri si Poduri. Incepe pastoratia clandestina, ocupandu-se de tineret si de cei ce doreau sa devina preoti.

Evenimentele din decembrie 1989 si legalizarea Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, l-au gasit ca Ordinarius al Diecezei Maramuresului, cu resedinta la Baia Mare. Reconfirmarea si numirea ca Episcop de Maramures s-a facut in martie 1990, iar consacrarea a avut loc la 27 mai 1990, la Baia Mare.

Din 4 iulie 1994 este numit de Papa Ioan Paul al II-lea ca Arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba Iulia si Fagaras si Mitropolit al Bisericii Romane Unita cu Roma, Greco-Catolica.

×