x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Pui" penal de magistrat

"Pui" penal de magistrat

de Mara Raducanu    |    Mihai Gavrila    |    18 Sep 2009   •   00:00
"Pui" penal de magistrat

În urma unei acţiuni de proporţii, în cadrul căreia s-au efectuat 29 de per­che­ziţii în Craiova, Bucureşti şi Constanţa, celebrul Iustin Covei, copilul-problemă al justiţiei doljene, a fost reţinut ieri.

Acesta este cercetat pentru coordonarea unui grup infracţional specia­lizat în clonarea de carduri bancare, alături de el fiind săltaţi şi câţiva interlopi de etnie romă, printre care şi numiţii Nixon şi Fulgerică.


PREOCUPĂRI BĂNOASE PENTRU BEIZADEAUA COVEI
Iustin Covei este fiul judecătorului Marin Covei, de la Curtea de Apel Craiova, şi nepotul lui Gheorghe Co­vei, procuror la Parchetul Curţii de Apel. Din 2003 şi până acum, Iustin a pro­vocat trei accidente rutiere grave, conducând fără permis, a lovit un poliţist şi a înjurat alţi câţiva, a bătut un taximetrist, şi-a împuns o prietenă cu cuţitul, a dez­brăcat un minor în pielea goală, a participat la curse ilegale de maşini şi a fost implicat în altercaţii violente în trafic.

Din toate aceste dosare penale, Iustin s-a ales cu o singură condamnare: trei luni de în­chi­soare cu suspendare, pentru conducere fără permis. Cazul Covei a fost ţinta unei inspecţii a CSM, care a concluzionat că anchetele şi procesele intentate tânărului infractor nu au fost influenţate de faptul că rudele sale lucrează în justiţie.

Din decembrie 2008, când a avut loc ultimul scandal legat de numele său, şi până ieri-dimineaţă, când a fost reţinut de procurorii DIICOT, Iustin Covei a avut preocupări ceva mai bănoase. Potrivit anchetatorilor, gruparea condusă de fiul judecătorilor lucrează de zor începând din februarie 2009, finanţând şi coordonând acţiuni de clonare de carduri, pe teritoriul unor state precum Spania, Tunisia, Australia şi Iordania. Grupul plasa la bancomate dispozitive de copiere a datelor de pe carduri, după care aceste carduri erau clonate artizanal la Craiova şi folosite ulterior pentru extragerea de numerar. Prejudiciul estimat este de ordinul zecilor de milioane de euro.


LABORATORUL DE PRĂJITURI DIN CASA BUNICILOR
Iustin Covei a fost săltat din casa bunicilor săi, unde locuieşte. La ieşire, tânărul a declarat că în casă s-a găsit doar un "la­­borator de făcut prăjituri". Printre lo­cuinţele percheziţionate a fost însă şi cea a judecătorului Marin Covei, tatăl lui Iustin.

Alături de Iustin Covei au mai fost suiţi în dubă şi duşi la Bucureşti, pentru finalizarea anchetei, alţi aproape 20 de tineri. Printre ei s-au aflat Nicolae Drivan Florin, zis Fulgerică, şi Ionel Călin, zis Nixon, doi romi care tocmai începuseră să-şi facă un renume în lumea interlopă a oraşului. Ca o dovadă că trasul de pe carduri mergea bine, Fulgerică doar ce îşi achiziţionase acum câteva luni un super Bentley Continental Coupé alb, maşină al cărei preţ nu scade sub 100.000 de euro nici dacă e luată la mâna a treia. 

 



Iustin Covei, certat cu legea din 2002

Iustin Covei nu este la primul conflict cu legea. Fiu de judecător şi nepot al unui procuror al Parchetului de pe langă Curtea de Apel Craiova, Covei are la activ cel puţin şapte dosare penale, primul fiind deschis în 2002.

Tânărul în vârstă de 16 ani, la acea vreme, a spart parbrizul unui autoturism Oltcit, pe motiv că şoferul maşinii "s-ar fi uitat urât" la el.

În ultimii şapte ani, Covei a fost protagonistul mai multor accidente rutiere şi scandaluri - ultimul produs chiar anul trecut, în iunie. Covei a fost amendat atunci după ce a adresat mai multe injurii unor poliţişti care îi ceruseră sa părăsească pista de raliu improvizată în parcarea unui hypermarket din Bănie.

Un alt incident a avut loc în vara anului 2006, când Covei a agresat pe stradă un tânăr cu care avea un conflict mai vechi. Victima a avut nevoie de 25 de zile de îngrijiri medicale pentru a-şi reveni. Tot în 2006, în ianuarie, Covei a înjunghiat o craioveancă de 18 ani aflată la o petrecere de Revelion.

Dosarul a fost soluţionat cu NUP, după ce victima şi-a schimbat declaraţiile iniţiale. La sfârşitul lui august 2005, Iustin Covei a fost reţinut de oamenii legii pentru că a dezbrăcat în plină stradă un tânar. A fost eliberat însă câteva ore mai târziu. În 2004 s-a ales cu dosar penal după un accident în trafic.

Asta după ce cu două luni înainte, provocase un alt accident rutier, soldat cu rănirea gravă a trei persoane, după ce s-a urcat, fără permis, la volanul unui autoturism Mitsubishi neînmatriculat. În ianuarie 2004, fiul magistratului a fost reţinut dupa ce a provocat un scandal cu bâte şi cuţite într.un bar din cartierul craiovean Sărari.

Dus la secţie, Covei l-a agresat pe subofiţerul care îl ridicase din bar. Nici anul 2003 n-a fost lipsit de incidente. În mai, Iustin Covei a fost prins în flagrant la volanul unui autoturism BMW neînmatriculat, fără a avea permis de conducere. (V.A.)

×