x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Punct de informare turistică în Gara de Nord

Punct de informare turistică în Gara de Nord

18 Aug 2009   •   00:00

Primul Punct de Informare Turistică, rezultatul unui proiect iniţiat de SC R&E Media Exclusive Business şi susţinut de Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN) şi de Ministerul Turismului, a fost inaugurat, marţi, în Gara de Nord din Capitală, reuşind să-i atragă din prima zi pe călătorii curioşi, dar oferind pliante cu informaţii doar în engleză, franceză sau germană.



"Noi încercăm să dezvoltăm, din resurse proprii, o reţea de puncte de informare în toată ţara. Ne-am propus ca, în următorul an, să ajungem la 50 de puncte în toată ţara, iar până la sfârşitul anului să mai montăm cel puţin cinci în Bucureşti, în punctele strategice. Ne gândim în Piaţa Universităţii, Centrul Vechi al Capitalei, Muzeul Satului, Aeroportul Henri Coandă şi Aeroportul Băneasa. Mizăm pe sprijinul autorităţilor locale", a declarat Cristian Manea, director economic R&E Media Exclusive Business.

El a precizat că pentru cele şase puncte de informare turistică din Capitală resursele financiare necesare ar fi de aproximativ 70. 000 de euro şi că Ministerul Turismului şi Ministerul Culturii nu aduc niciun sprijin financiar, ci doar pun la dispoziţie informaţiile necesare. Cristian Manea a mai declarat că peste aproximativ două luni va fi lansată revista Tourist Magazine, aceasta distribuindu-se gratuit în camerele de hotel, în gări, aeroporturi sau la punctele de informare turistică.

Amplasat în faţa Biroului de informaţii din Gara de Nord, Punctul de informare turistică este, de fapt, un chioşc ce pune la dispoziţia celor interesaţi pliante cu harta turistică a Bucureştiului şi a României, cu obiectivele din domeniul literar din Capitală sau cu zone recunoscute pentru potenţialul lor turistic, cum ar fi Delta Dunării, Dobrogea sau Maramureş.

Călătorii s-au înghesuit să ia pliante, cât mai multe, mai ales pentru că erau gratuite, dar au constatat ulterior că acestea erau tipărite doar în engleză, germană sau franceză, menţionează Agerpres.  "Am 84 de ani, nu credeam că o să văd eu aşa ceva", a spus un pensionar care a mărturisit că nu ştie nicio limbă străină, şi că va oferi pliantele luate celor care vin la el în vizită.

Organizatorii acestui proiect au promis că, în scurt timp, vor aduce şi pliante în limba române, spre bucuria turistului român curios. Atenţia trecătorilor se îndrepta şi spre plasma din interiorul chioşcului, pe care era proiectat spotul Ministerului Turismului de promovare a României. "Cred că asistăm astăzi la o schimbare de paradigmă, cred că toţi cei responsabili de gestionarea patrimoniului cultural românesc trebuie să iasă în faţă şi să fie ei cei care invită turistul. Punctele de informare vor fi deschise 12 ore pe zi, se va lucra în două schimburi, cu personal acreditat, care trebuie să vorbească cel puţin două limbi străine, dintre care una obligatoriu engleza. Cred că aceste puncte vor veni în ajutorul promovării şi valorizării patrimoniului naţional al României, material şi imaterial", a declarat Vasile Timiş, secretar de stat în Ministerul Culturii.

El a mai precizat că vor exista şi alte proiecte realizate împreună cu Ministerul Turismului, menţionând că, din septembrie, se va începe o campanie de promovare a turismului cultural şi că se încearcă ca la nivelul fiecărei direcţii judeţene de cultură să se întocmească un ghid minimal care să cuprindă informaţii legate de monumentele judeţului repectiv. "Cred că vom reuşi ca, până la urmă, aceste puncte de informare turistică să nu fie doar nişte simple chioşcuri amenajate într-o gară sau într-un centru de oraş, ci efectiv să ofere informaţii eficiente prin mape de informare, printr- o informare cât mai corectă asupra valorii patrimoniale dintr-un muzeu sau asupra siturilor arheologice. Contribuţia MCCPN constă în oferirea de informaţii. Cu privire la aceste punct, am oferit informaţii referitoare la muzeele şi obiectivele culturale din Bucureşti. Pe lângă anumite pliante sau informaţii pe suport magnetic, va exista o bază de date mult mai extinsă. Ştiu că avem o listă de monumente istorice, 30 000, acestă listă va fi completată şi va fi pusă la dispoziţia dumnealor, a "precizat oficialul MCCPN.

La inaugurarea de la Gara de Nord a fost prezent şi Adrian Baicu, coordonatorul Compartimentului de Tursim Cultural, compartiment pe care MCCPN l-a înfiinţat anul acesta. "Avem proiect împreună cu Ministerul Turismului de semnalizare a monumentelor turistice, care va începe din această toamnă. Împreună cu direcţiile judeţene vom elabora trasee cultural-turistice, nu vom rămâne doar la aceste puncte de informare. Vom încerca prin aceste trasee să punem în valoare nu numai monumente arhicunoscute, ci şi multe alte monumente, care sunt foarte puţin cunoscute", a spus Baicu.

El a precizat că al doilea Punct de Informare va fi la Aeroportul Otopeni, iar al treilea la Târgovişte, undeva prin luna octombrie. De altfel, la Târgovişte se desfăşoară un vast proiect de restaurare a Curţii Domneşti, acesta fiind şi motivul pentru care se intenţionează deschiderea cât mai recentă a unui punct de informare turistică în acea zonă.

×