x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Punct negru”- un NOU INDICATOR RUTIER. Vezi harta punctelor negre din ţara noastră (Hartă interactivă)

"Punct negru”- un NOU INDICATOR RUTIER. Vezi harta punctelor negre din ţara noastră (Hartă interactivă)

de Mara Raducanu    |    27 Mar 2012   •   10:24
"Punct negru”- un NOU INDICATOR RUTIER. Vezi harta punctelor negre din ţara noastră (Hartă interactivă)

Inspectoratul General al Politiei Romane(IGPR) – Directia Rutiera, impreuna cu Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, demareaza un program national de crestere a sigurantei rutiere pe drumurile din Romania. Programul consta in semnalizarea zonelor cu risc ridicat de producere a accidentelor rutiere, denumire puncte negre.
Mai exact, Punctul negru reprezinta un sector de drum cu lungimea de maximum un kilometru, pe care, intr-o perioada de 5 ani consecutivi, s-au inregistart minimum 10 accidente grave de circulatie, soldate cu cel putin 10 persoane decedate sau ranite grav.

Practic, prin implementarea acestui program, soferii vor intalni in trafic un nou indicator rutier, care semnalizeaza o zona cu risc accidentogen ridicat. Noul indicator rutier a fost introdus in legislatia nationala in decembrie anul trecut, prin modificarea Standardului Roman 1848 – 1:2011- Semnalizare Rutiera. Astfel, vor fi amplasate, un numar de 32 de panouri cu caracter preventiv pe DN7, sectorul cuprins intre localitatile Bucuresti-Nadlac si 8 panouri pe DN1 in judetul Sibiu.

Reducerea vitezei de deplasare, sporirea atentiei si evitarea efectuarii oricaror manevre riscante sunt recomandate in zonele identificate ca fiind "Puncte negre'.Conform datelor oficiale, la nivel national au fost inventariate 138 puncte negre, in care s-au inregistart un numar de 1517 accidente grave, soldate cu decesul a 569 persoane sI ranirea grava a altor 1369. De asemenea, in cadrul campaniei de informare a programului, a fost realizat site-ul "www.hartapunctelornegre.ro'. Prin accesarea site-ului, publicul larg va putea vizualiza pozitiile punctelor negre existente la nivel national si va gasi informatii statistice despre numarul accidentelor grave de circulatie sI cauzele de producere a acestora.

×